Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi, çok sayıda ürün ve sektörü de kapsayacak şekilde bu yıl daha da artıracağız. Bu mücadeleden taviz vermeyeceğiz, böylece vergide etkinlik ve adaleti de artıracağız.
Türkiye’de büyük sigara tekellerinden aldığımız verilere göre günde 20 milyon paket sigara tüketiliyor. Bu sigara paketlerinin 14 buçuk milyon paketi yasal yollarla bandrollü olarak satılıyor. Geriye kalan 5 buçuk milyon paket sigara kaçak yollarla geliyor. Türkiye’nin günlük sigara kullanımının 20 milyon paket olduğunu üç büyük sigara şirketinin verileriyle teyit edebiliyoruz. Her gün Türkiye sınırlarından tırlarla, kamyonlarla kaçak yollarla 5 buçuk milyon paket sigara giriyor. Kaçak sigaraların yol açtığı vergi kaybının dışında elektronik sigaranın yarattığı vergi kaybı da var. Eğer bugün Türkiye’de günlük 20 milyon paket sigara tüketiliyorsa muhtemelen her sigara tüketicisi potansiyel bir elektronik sigara tüketicisidir. Bu şekilde düşündüğümüzde her gün 20 milyon adet kartuş da ülkeye giriyor demektir. Elektronik sigaraların üretimi, dağıtımı, kargoyla taşınması ve online ticareti konu edilmesi ülkemizde yasak. Buna rağmen her gün 20 milyon adet kartuş ülkemize nasıl giriyor? 20 milyon adet kartuş ve 5 buçuk milyon sigaranın toplam vergi kaybı yıllık 300 milyar TL.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kaçak sigaralarla ilgili bir denetim başlattı. Maliye elektronik sigarayı radarına aldı ve VDK, 300 milyon liralık kayıt dışı işlem tespit etti. Oysa ki asıl vergi kaybı 300 milyar TL. Binde birine denk gelen bir soruşturma yürütülüyor. Umarım ki Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi kaçağının tamamının takibinde olur. Kaçağın yalnızca binde birine ulaşılmış durumda. Buna rağmen büyük bir yankı uyandırdı.