YERİ VE ZAMANI

Los Angeles’taki yangında sosyal adaletsizliğin fotoğrafı

Yeri ve Zamanı programında, Los Angeles yangınlarıyla ortaya çıkan yetersizliğe ve sosyal eşitsizliğe değinen gazeteci Güçlü Özgan, “Bu yangın Amerika’daki sosyal adaletsizliğin ve gelir uçurumunun nelere mal olabildiğini gösterdi” dedi.
Sitede oku
25 kişinin hayatını kaybettiği Los Angeles yangınları, Amerika’daki sosyal adaletsizliği gözler önüne serdi. Müdahalenin yetersizliği gündemdeyken, ünlü ve zenginlerin özel itfaiye ekipleri tutması eleştirilere neden oldu.
Yangının bir taraftan Amerika’daki çarpık sosyal yapıyı gözler önüne serdiğini vurgulayan gazeteci Güçlü Özgan, “Yangınla mücadele ve yangın karşısındaki çaresizlik de sınıfsal ayrışmadan kaynaklanıyor” dedi.
Özgan, sözlerine şöyle devam etti:
“Los Angeles’ta devam eden yangınların son bulması için çaba harcanıyor. 25 kişi hayatını kaybetti, 37 bin dönümden fazla alan kül oldu. Zengin olan kişiler bir şekilde daha avantajlı durumda, saati 2 bin dolardan özel itfaiye ekipleri tutuluyor. Bu yangın Amerika’daki sosyal adaletsizliğin ve gelir uçurumunun nelere mal olabildiğini ya da hangi boyutta olduğunu da bize gösterdi. Örneğin yetersiz müdahale tartışmaları. O bölgede bu yangına müdahale eden 29 ayrı itfaiye teşkilatı olduğu bilgisi biliniyor ama hiçbirinin bu tip bir felakete karşı hazırlıklı olmadığını öğreniyoruz."

'Amerika'daki çarpıklık gözler önüne serildi'

"Bir başka örnek ise su kaynakları. Su kaynaklarına ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Örneğin bu tip olaylara karşı depolanan suyun çok hızlı bir şekilde tükendiği ve tekrar doldurulamadığını da söylüyorlar. Yıllardır İsrail’e maddi destek sağlamakla eleştirilen Resnick ailesi yangın bölgesinde büyük tarım şirketlerine sahip. Bu tarım şirketlerinin elinde bulundurduğu su kaynaklarını yangınla mücadele için açmadığı söyleniyor. Üstelik şirket Kaliforniya’daki suyun en büyük kullanıcılarından bir tanesi. Eyaletteki yer altı su depolama alanlarının büyük bir kısmı da bu şirkete ait. Yangınla mücadele ve yangın karşısındaki çaresizlik de sınıfsal ayrışmadan kaynaklanıyor. Bu yangın bir yandan Amerika’daki sosyal yapı içerisindeki çarpıklığı da gözler önüne serdi. Bunun da dünyaya bir maliyeti var elbette. Doğal afetlerde dünya genelinde karşılaşılan maddi zararın 320 milyar dolar olduğu öğrenildi.”
Yorum yaz