‘Joseph Aoun, rüzgari arkasına almış durumda’
‘Başka bir aday Cumhurbaşkanı seçilseydi, Lübnan’a uluslararası fonların gelmesi mümkün değildi’
“Joseph Aoun, işe hemen başladı. Bugün, hükümetin kurulması için bir başbakan ismi verilecek. Onun üstüne görüşmeler devam ediyor. Sünni bir ismin Başbakan olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı zaten Maruni Hristiyan oldu. Meclis Başkanı da her daim Emel Hareketi lideri Nebih Beri. O zaten Lübnan kurulmadan önce doğmuş ve görevini kimseye bırakmamış durumda. Çok güçlü bir figür. Eğer Emel Hareketi ve Hizbullah oy vermeseydi, Joseph Aoun cumhurbaşkanı seçilemeyecekti. Hizbullah, son aylarda çok büyük darbeler aldı. Hasan Nasrallah’ı kaybettiler. Ama tüm bu olumsuz koşullara rağmen Hizbullah, Lübnan’da büyük bir askeri ve siyasi güç olmaya devam ediyor. Şu anki Genel Sekreter Naim Kasım, entelektüel geçmişi olan bir insan. Çok stratejik davranıyor. Koşullara uyum sağlıyor. Hizbullah, hala siyasi arenada manevra yapma yeteneğini gösteriyor. Hizbullah sadece askeri bir direniş değil ayrıca değişen dengelere göre hem kendi hem Lübnan çıkarlarını korumak için hareket ediyor. Fakat Hizbullah her şeye rağmen çok zayıfladı. Suriye’de rejim düştü. Üstüne Direniş Ekseni güç kaybetti.
Joseph Aoun ancak bunlardan sonra seçilebildi. İlk oylamada seçilemedi fakat ikinci oylamada Emel Hareketi ve Hizbullah desteğiyle yeterli sayıya ulaşarak seçilebildi. Seçimden bir gün önce Hizbullah’ın desteklediği aday Süleyman Franjiye; Maruni Marada hareketinin lideri, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Joseph Aoun lehine çekildiğini belirtti. Burada bir anlaşmanın olduğunu anladık. Yine de ikinci turda seçilmesi, Hizbullah’ın kendini gösterme isteği. Zaten kazanamazdı fakat başka bir aday Cumhurbaşkanı seçilseydi, Lübnan’a uluslararası fonların gelmesi mümkün değildi. Dolayısıyla hem Riyad hem Washington D.C., bunu bir baskı aracı olarak kullandı. Uluslararası toplumun üzerinde uzlaştığı bir cumhurbaşkanı seçilmesini sağladılar. Hizbullah da bunun farkındaydı.
Şu anda Güney Lübnan’da, güney Beyrut’ta ve Bekaa Vadisi’nde İsrail saldırıları yüzünden büyük yıkım yaşandı. Yeniden inşa için uluslararası fon gerekiyor. Hizbullah da bunun farkında. Dolayısıyla bu seçime engel olmadılar. Zaten 2009’dan beri devam eden bir ekonomik iflas var Lübnan’da. Dış borçlarını ödeyemez hale geldiler. Son savaştan sonra belleri iyice büküldü. Joseph Aoun bu fonları getirebilir gibi gözüküyor. Daha bugün BAE yardımları limanlara gelmeye başladı mesela. Joseph Aoun herkes tarafından alkışlanıyor. Lübnan’da Cumhurbaşkanı daha sembolik görevde. Asıl karar yetkisi fazla olan Başbakan. Parlamenter sistem yani. Yeni bir başbakanın seçilmesi de çok önemli. Hem hızlı olması hem kimin seçileceği önemli. Asıl reformları gerçekleştirecek olan başbakan. Cumhurbaşkanı 26 ay sonra seçildi. En son Mayıs 2022’de genel seçim oldu ama hükümet kurulamadı. Geçici hükümetle devam etmek çok zor Lübnan için. Gerekli kararlar alınamıyordu. Başbakan çok önemli. Rüzgar hazır arkaya alınmışken reformların gerçekleştirilmesi önemli.”