SEYİR HALİ

‘Anayasa Mahkemesi’nin açılım döneminde verdiği karar yumuşama zemini oluşturmak için verilmiş bir karardır’

Ali Çağatay, Radyo Sputnik’te yayınlanan Seyir Hali programında Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirdi.
Sitede oku
Anayasa Mahkemesi, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlere" örgüt üyesi gibi ceza verilmesine dair kanunun iptaline karar verdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararda şu ifadeler yer alıyor:
5237 sayılı Kanun'un suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçunun düzenlendiği 220. maddesinin 2/7/2012 tarihle ve 6352 sayılı Kanun'un 85. maddesiyle değiştirilen (6) numaralı fıkrası Anayasa Mahkemesinin 26/10/2023 tarihli ve E.2023/132, K.2023/183 sayılı kararıyla iptal edilmiş ve iptal kararının Resmi Gazete 'de yayımlanmasından dört ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar 8/12/2023 tarihli ve 32393 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanmıştır.
Ali Çağatay, Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili şunları söyledi:

Türkiye’nin içinde bulunduğu açılım sürecinde Anayasa Mahkemesi’nden çok önemli bir karar geldi. Karar, Resmî Gazete ’de yayımlandı. Terör örgütüne üye olmadığı halde terör örgütü adına eylem yapanlara verilen ceza terör örgütü üyelerine verilen cezaya eşdeğerdir diye bir yasa maddesi vardı. Anayasa Mahkemesi, bu yasayı iptal etti. Terör örgütüne üye olmadığı tescillenen ama terör örgütü adına hareket ettiği belirlenen kişilere verilen ceza aşağı sınırlara çekilecek. Bunun için parlamento yeni bir yasa çıkaracak. Yasanın çıkarılması için parlamentoya altı ay süre tanındı.

"Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı kendi iradesiyle aldığını zannetmiyorum" diyen Ali Çağatay, sözlerine şöyle devam etti:

Açılım sürecinde kafalarda çok fazla soru işareti var. Açılımın mimarı olan Ahmet Türk, Mardin Belediye Başkanıydı. Üç kere Ahmet Türk’ün yerine kayyum atandı. Ahmet Türk, şu an görüşmeleri sürdüren heyetin baş aktörlerinden biri. Fakat terör örgütüne yardım ve yataklık gibi konulardan görevden alınıyor. Bu çelişkiyi giderebilmek adına Anayasa Mahkemesi’nin alması gereken bir karar vardı. Alınan kararın çok geniş bir anlamı var. Yalnızca PKK meselesi değil, bütün terör örgütleriyle ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Anayasa Mahkemesi, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlere" örgüt üyesi gibi ceza verilmesine dair kanunun iptaline karar verdi. PKK’lı olduğu gerekçesiyle Ahmet Türk’ün görevden alınması bu yasaya dayalıdır. Yasa iptal edildiğine göre Ahmet Türk’ün göreve iade edilmesi lazım. Açılım döneminde Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bu karar yumuşama zemini oluşturmak için verilmiştir.

Yorum yaz