FETHİ YILMAZ’LA YAZI-YORUM

Çarşı davası 12 yıl sonra bitti

2013 yılındaki Gezi olaylarının ardından Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyelerine açılan davada karar çıktı. 35 sanığın beraatine karar verildi.
Sitede oku
Hükümeti devirmeye teşebbüsle suçlanan Çarşı grubu üyesi 35 sanık hakkında 2015 yılında beraat kararı verilmişti. Yargıtay, Gezi Parkı olayları ve Çarşı davasının birleştirilmesi gerektiğine hükmederek 2021 yılında kararı bozdu.
Fethi Yılmaz, Radyo Sputnik’te yayınlanan Yazı-Yorum programında Gezi olaylarının ardından Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyelerine açılan davada 35 sanığın beraatine karar verilmesi hakkında konuştu.
Gezi Direnişinin ardından Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün taraftar grubu Çarşı üyelerine açılan davanın bugünkü duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlamasıyla yargılanan tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları hazır bulundu.
4 Kasım’da görülen bir önceki duruşmaya katılan ve görevinden istifa eden eski Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Hasan Arat’ın, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmediği öğrenildi. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 35 kişinin yargılandığı davada tüm sanıklar hakkında beraat talep etti.

‘11 yıldır süren mağduriyetimizi kim giderecek?’

Sanıklar beraat kararının ardından şu açıklamaları yaptı:

Esas hakkında mütalaa sonrası son savunmaları alınan sanık Volkan Eroğlu, ‘Çarşı grubunun 11 yıldır terörle ilişkilendirilmesini kınıyoruz. Bizler Atatürk’ün izinde olan bir taraftar grubuyuz’ dedi.

Sanık Emre Işık, ‘11 yıldır süren mağduriyetimizi kim giderecek?” derken, sanık Arda Mutlu Doğan ise “11 yıldır yargılanıyoruz; biz yaşlandık, siz yaşlandınız. Biz vatan haini değil, vatanseveriz’ ifadelerini kullandı.

.
Fethi Yılmaz, 35 sanığın beraatine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Gezi eylemleri sırasında Beşiktaş Çarşı grubunun darbeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılmıştı. Yaşanılan bu durum sanırım dünya tarihinde bir ilk. Taraftar grubunun darbe yapabilme ihtimalini akıllara getiren başka bir hukuk sitemi var mıdır? Kara leke diyoruz fakat kitap kapkara oldu. Bu konuyla ilgili sitcom çekilse güleriz ama biz bu gerçekliği yaşadık. Taraftar grubunun yargılanması fikrinin çıktığı savcı ve emniyet müdürleri şu an firari. Gazeteci Furkan Karabay’ın haberinde yer alan bilgiye göre, AK Parti’den Samsun milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıkan ve aynı zamanda Gezi davası hâkimi de olan Murat Bircan'ın, bir elinde cep telefonu diğer elinde tesbihle savunmaları dinledi.

‘Darbe yapacak gücümüz olsaydı Beşiktaş’ı şampiyon yardık

‘Darbe girişiminden operasyon başlatan isimler üç yıl sonra kendileri darbe girişimi yaptılar’ diyen Fethi Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:

16 Haziran 2013 sabahın operasyon başladı. Cem Yakışkan, Erol Özil, Bülent Ergenç gibi Çarşı grubunun o dönemki tribün liderlerine yönelik operasyon başlatıldı. Operasyonu başlatanlar da şu an firari olan Nazmi Ardıç’ın da aralarında bulunduğu isimler. Darbe girişiminden operasyon başlatan isimler üç yıl sonra kendileri darbe girişimi yaptılar. Terör örgütü kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, hükümeti devirmeye teşebbüs gibi suçlamalar yapıldı. Cem Yakışkan yaptığı savunmada, ‘Darbe yapacak gücümüz olsaydı Beşiktaş’ı şampiyon yardık’ ifadelerini kullandı.

Yorum yaz