Almanya, 2025 yılına girmeye hazırlanırken içsel ekonomik sorunlar ve siyasi belirsizliklerle karşı karşıya kalmış durumda. Almanya'da 2024 yılının sonunda 22 bin 400 kurumsal iflas yaşanması öngörülüyor. Bu sayının 2025 yılında artması bekleniyor.
Birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor
Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için aralık ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı. Sonuçlara göre, Almanya’nın kasım ayında eksi 5,8 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, aralık ayında 0,3 puan azalarak eksi 6,1 seviyesine geriledi.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İhracat sektörü yıl sonunda da herhangi bir ivme kazanamıyor. Şirketler şu anda, önceki yılların aksine, diğer ülkelerdeki olumlu ekonomik gelişmelerden faydalanamıyor." ifadelerini kullandı. Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor.
Future Today Institute’un kurucusu ve CEO’su Amy Webb, Almanya'nın içinde bulunduğu ekonomik sorunları, “Bu senaryoyu kesinlikle iç burkucu derecede dehşet verici kılan da bu” diyor. “Bu çok yavaş, çok uzun süreli bir düşüş. Bir şirketin değil, bir şehrin değil, tüm ülkenin ve Avrupa’nın düşüşü” şeklinde ifade etti.
Ali Çağatay, Almanya’nın yaşadığı ekonomik sorunlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Avrupa Birliği, NATO ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’ya uyguladığı ambargo, Almanya’nın ekonomik sıkıntılar yaşamasının nedenlerinden biridir. Rusya’dan petrol ve doğal gaz alınmaması yönünde uygulanan ambargo sonunca Almanya, doğal gaz ve petrol alımını bırakıyor. Ambargonun, Avrupa Birliği ekonomisini getirdiği nokta şu an Almanya’nın yaşadığı durumdur. AB ekonomisi dediğimiz zaman, Fransa ve Almanya akıllara gelir. Fransa ve Almanya çöktüğü takdirde AB’nin çöküşü kaçınılmazdır. Almanya, ekonomide geri dönüşü olmayan bir yola giriyor. Almanya’nın ekonomik çöküşten kurtulması için Rusya’ya uygulanan ambargoyu tanımaması gerekiyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin 2020 yılından bu yana dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol ihracatçısı olduğunu söyleyen Ali Çağatay, ‘Dünyanın en büyük petrol rezervleri Rusya’da bulunuyor ama ABD, petrol ihracatçısı olarak dünyada bir numaradadır. ABD, büyük bir çaba sayesinde buralara geldi. Bağımlılıktan kurtulmak için bunu yaptılar. Elindeki doğal gaz ve petrolü satmak zorunda. ABD’nin elindeki doğal gaz ve petrolü satması için Rusya’ya ambargo uygulaması gerekiyor. Avrupa, son yıllarda doğal gaz ve petrolü daha yüksek fiyattan Amerika’dan temin ediyor. Daha yüksek fiyattan temin edilen doğal gaz ve petrol Avrupa Birliği ve dolayısıyla Almanya’ya enflasyon olarak dönüyor’ diye konuştu.