YERİ VE ZAMANI

‘Gençlerin beşte biri ne eğitimde ne istihdamda’

Türkiye’deki 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 31’inin ekonomik nedenlerle okulu bırakmak zorunda olduğu öğrenildi. Radyo Sputnik’teki Yeri ve Zamanı programında konuya değinen Güçlü Özgan, “Gençlerin yüzde 20’si ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor” dedi.
Sitede oku
Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan gençlik araştırması sonucu, Türkiye’de gençlerin ne yaşadığı ve gelecekte ne hayal ettiği sorularının yanıtları arandı. Buna göre, Türkiye'de lise düzeyindeki gençlerin yüzde 31'i ailesinin maddi durumu yeterli olmadığı ya da çalışması gerektiği için okulu bırakmak zorunda.
Gençlerin yarısına yakınının çalışmak zorunda olduğunu söyleyen gazeteci Güçlü Özgan, şöyle devam etti:
“Çalışma 67 farklı kentte yürütüldü, 3 bine yakın hanede 15-24 yaş arası gençlerle bir araya gelindi. Bu araştırmada benim en çok dikkatimi çeken, lise düzeyindeki her 3 gençten birinin ailesinin durumu yeterli olmadığı için okulu bırakmak zorunda kaldığı oldu. Gençlerin yarısına yakını da çalışmak zorunda. Muhtemelen sosyal güvenlikten de mahrum bir şekilde çalışıyorlar. Çalışmayan gençler de ailelerine destek olmak için yeni bir iş hayaliyle hayatlarına devam etmek zorunda kalıyorlar. Gençlerin yüzde 20’si ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Siz eğer gençlerinizin beşte birini ne iş hayatına ne eğitim hayatına sokarsanız kumar gibi riskli alanlarda da kendilerini bulurlar. Araştırma sonucunda ayrıca bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 90’ının hiç evlenmediğini de görüyoruz. Raporun sonuç bölümünde ise gençlerin ciddi bir bilgi eksikliği yaşadığı belirtiliyor. Hayata dair bilgileri özellikle sosyal medya üzerinden aldıkları için ciddi bir bilgi eksikliğiyle karşı karşıyalar.”
Yorum yaz