FETHİ YILMAZ’LA YAZI-YORUM

Ruhi Su Dostlar Korosu Şefi Refik Köksal: 'İstanbul'daki belediyeler Ruhi Su'nun ismini bir salona bile vermediler'

Ruhi Su Dostlar Korosu Şefi Refik Köksal, Radyo Sputnik'te yayınlanan Fethi Yılmaz'la Yazı-Yorum programına konuk oldu.
Sitede oku
Ruhi Dostlar Korosu Şefi Refik Köksal, koronun kuruluşundan ve koronun sabit bir yeri olmadığı için yaşadıkları sıkıntılardan bahsetti.
Ruhi Su Dostlar Korosu’nun kuruluşundan bahseden Refik Köksal şu ifadeleri kullandı:

Dostlar Korosu’nun kuruluşu tarihçesi anlamında bakıldığında 1975 yılına gidilmesi gerekiyor. 1975 yılında şu an aramızda olmayan Genco Erkal, Dostlar Tiyatrosu’nun başında bulunuyordu. Genco Erkal, Pir Sultanla ilgili bir tiyatro oyunu ortaya koymak istiyordu. Tiyatronun içerisinde de bir koro kurmak istedi ve bu isteğini Ruhi Bey’e iletti. Ruhi Bey de yalnızca Pir Sultan Abdal ile ilgili bir yıllık süreç adına koro teşekkül ettirir. Koronun bir yıl sonrasında ise devamlılığı arzu edildi. 1978 yılında aralarına katıldım ve bugün 1975 yılında kurulan koronun üyeleri devam ediyor. Koroya, 1985 yılındaki hocanın aramızdan ayrılmasından sonra 'Ruhi Su Dostlar Korosu' ismi verilmesine karar verildi.

Bir süre tiyatronun içerisinde ve Genco Erkal ile birlikte yürütülen çalışmalardan sonra DİSK’in geçici bir süre için Şişli’de bulunan yerinde çalışmalarına devam ettiklerini ve daha sonra Beşiktaş Belediyesi’nin arkasında bir odada ve çeşitli yerlerde geçici olarak çalışma imkânı bulduklarından bahseden Refik Köksal, ‘Sabit yeri olmayan bir göçmen yapılanma içerisinde çalışmalarımızı sürdürdük. 1996 yılında Beyoğlu’nda Ayhan Işık Sokakta vakıf kuruluşu gerçekleştirildi. 10 yıl kadar orada kendi yağımızda kavrularak ve çeşitli destekçilerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürdük. Genel olarak yersiz kaldık. Bu konuda bir duyarsızlık hissettik’ dedi.
Bazı belediyelerin çalışma yeri tahsis ettiğinden bahseden Köksal, şöyle konuştu.
Kadıköy Belediyesi, bir süre önce Yeldeğirmeni Kültür Merkezi’ni çalışma yeri olarak tahsis ediyor. Bazen Yeldeğirmeni Kültür Merkezi’nde bazen Barış Manço Kültür Merkezi’nde bazen de Nazım Hükmet Kültür Merkezi’nde çalışıyoruz. Sabit bir çalışma yerimiz yok. Sabit bir yerimizin olmaması çalışma düzenimizi, disiplinimizi olumsuz yönde etkiliyor. Belediyelere salona isim verilmesi için müracaat ettik. Maltepe, Kartal, Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş belediyelerine müracaat ettik fakat geri bildirim bile alamadık. Hem koronun başında hem de yönetim kurulundayım. Ruhi Su, şu an bir dernek çalışması bünyesinde koro çalışmalarını yürütüyor ve derneğimizin başında beş arkadaşımız var bunlardan biri de Ruhi Su’nun oğlu Ilgın Su var. Ilgın Su bünyesinde götürülen çalışmalar kendisini kıt kanaat bir yer edinme çabasında, aidatlarını bile ödeyemeyen, vereceği kira paralarını düşünmek zorunda kalan ve çeşitli bir yerlere gitmek için mutlaka bir yerlerin desteğine ihtiyacı olan bir konumluyuz.
Ruhi Dostlar Korosu Şefi Refik Köksal, ‘Ruhi Su bu topraklarda bu insanlara, bu emekçi kitlelere her zaman her zaman kendisini sunan değerliliklerini paylaşan, toplumdan aldığı değerleri topluma ileten bir yapılanması itibariyle de unutulmaz bir sanatçı örneğidir’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Ruhi Su Dostlar Korosu bir geleneği taşıyor, bir geleneği devam ettiriyor ve bir kültürü devam ettiriyor diyen Fethi Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

Ruhi Su Dostlar Korosu Şefi Refik Köksal, çalışmalarını yapacakları bir oda dahi bulmakta zorlandıklarını, sürekli farklı farklı yerlerde göçer şekilde çalışmalarına devam etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da İstanbul'daki diğer ilçe belediyeleri, Ruhi Su ismini ve Ruhi Su Dostlar Korosu'nu yalnız bırakmayın. Umarım Refik Köksal'ın bu çağrısı bir yanıt bulur, Ruhi Su'ya sahip çıkın.

Ruhi Su Dostlar Korosu ne zaman kuruldu?

Dostlar Tiyatrosu 1975’ te Şişli’ de bu gün otoparka dönüştürülen Ümit Tiyatrosu’ nda faaliyet gösteriyordu.1975 yılının Aralık ayında, sınav sonucu alınan yaklaşık 60 kişiyle Dostlar Korosu kurulur. Önceleri tek sesli türküler üzerine çalışan koro, daha sonraları iki sesli küçük denemelerle çok sesliliğe adım atar. Koro ilk defa 1975 yılında, Dostlar Tiyatrosu’nda verilen Pir Sultan Abdal konserinde sahne alır. ‘Pir Sultan’ ve ‘Köroğlu ve Türküler’ adlı konserleri o dönemde büyük yankı uyandırır.

Ruhi Su kimdir?

Mehmet Ruhi Su olan halk müziği sanatçısı, besteci ve şair, 1912 yılında Van'da doğdu. Ankara Musiki Muallim Mektebi’nde aldığı eğitimle Batı müziği tekniklerini öğrenmiş, ancak daha sonra halk müziğine yönelmiştir. Geleneksel türküleri çok sesli bir anlayışla yeniden yorumlamış, halk müziği ile klasik müziği buluşturmuştur. Ruhi Su, özellikle bağlama eşliğinde seslendirdiği türküleriyle ve özgün yorumuyla tanınmıştır.
Sanatı kadar düşünceleriyle de dikkat çeken Ruhi Su, toplumsal sorunlara duyarlı bir sanatçı olarak, ezilenlerin sesi olmayı amaçlamıştır. 1950’lerde siyasi görüşleri nedeniyle tutuklanmış ve uzun süre sansüre maruz kalmıştır. Ancak bu durum, halk kültürüne olan katkılarını engellememiştir. Dostlar Korosu’nu kurarak halk müziği geleneğini gelecek nesillere aktarmaya çalışmış, barış, özgürlük ve dayanışma temalarını eserlerinde işlemiştir. Ruhi Su, sadece bir müzik adamı değil, aynı zamanda bir halk kültürü taşıyıcısı olarak Türkiye’nin kültürel tarihine iz bırakmıştır.
Yorum yaz