SEYİR HALİ

İmar hakkı aktarımına ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

Yapı denetimi, imar hakkı aktarımı ve kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeleri de içeren köy kanunu ile bazı kanunlarda değişik yapılmasına dair yasa yayımlandı.
Sitede oku
Resmî Gazete’de yayımlanan yasa, riskli yapı tespiti yapılan parsellerdeki plan değişikliklerinden belli bir emsale kadar değer artış payı alınmamasını belirtiyor.
Yasayla getirilen düzenleme şunları içeriyor:

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde ya da dışında; belediye, hazine, özel idarelere ve özel bütçeli idarelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimî veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun veya iskân edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınır. Alınan karar 7 gün içerisinde belediye veya idarelerce ilgililerine iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilir. Tebliğ edilmediği durumlarda, yıkım kararının bir örneği yıkımı yapılacak yapıya asılır ve ilgili muhtarlığa bir örneği bırakılır. Bu tarih, kararın tebliğ tarihi yerine geçer. Tebliğ tarihinden 15 gün sonra belediye ve il özel idaresi tarafından derhal yıktırılır. Devlet ormanları 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu hükümleri saklıdır.

Mülkiye amirleri, izinsiz yapıların yıkım güvenliğini sağlanması konusunda yükümlüdürler.

Gazeteci Ali Çağatay, imar hakkı aktarımı yasasıyla ilgili şöyle konuştu:

Yasayla birlikte getirilen düzenlemeye göre yıkımı gerektiren ya da risk oluşturan herhangi bir unsur olmamasına rağmen üzerinde inşa bulunmayan boş arsalara da devlet el koyacak. Yasa, depreme karşı güvenli konutlar inşa etme gerekçesiyle getirildi. Yasanın zaman içerisinde kapsamı da değişecektir. Güle güle özel mülkiyet diyeceğimiz aşamadayız.

Yorum yaz