Son günlerde piyasada sahte, yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler adli merciiler tarafından bilir kişi raporu düzenlenmesi amacıyla bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır.
Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır.
Türkiye’deki tüm ATM’lerin ve para sayma makinelerinin değişmesinin maliyeti yaklaşık olarak 150 milyon dolar. Bankalar, ATM’ler, döviz büroları, kuyumlar ve diğer finansal kurumlar tarafından kullanılan para sayma makineleri hesaba katıldığında tahmini olarak 200 bin para sayma makinesinden bahsediyoruz. Para sayma makinesi piyasada 400 dolar ila 1.300 dolar arasında değişiyor. Buradan yola çıkarak bir hesaplama yapılabilir