SEYİR HALİ

'Türkiye'nin en büyük dört bankasından üçünün kamu bankası olması, sistemin kötü kurgulandığını gösteriyor'

Türkiye'nin en büyük 10 bankasının aktif büyüklüğü, 2023 sonuna göre yüzde 30,2 artışla 25,2 trilyon liraya ulaştı. Gazeteci Ali Çağatay, "Türkiye'nin en büyük dört bankasından üçünün kamu bankası olması, sistemin kötü kurgulandığını gösteriyor" diye konuştu.
Sitede oku
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin en büyük 10 bankası sıralandı. Ali Çağatay, Radyo Sputnik'te yayınlanan Seyir Hali programında, yıllık raporlar doğrultusunda belirlenen bankaları değerlendirdi.
2024 yılı itibarıyla Türkiye'nin en büyük 10 bankası belli oldu. Raporlara göre, Türkiye bankacılık sisteminin en büyük oyuncuları arasında kamu bankaları yer alıyor.
Açıklanan verilere göre listenin üst sıralarında yer alan bankalar hakkında gazeteci Ali Çağatay, şöyle konuştu:
Sistemde kamu bankalarının en büyük oyuncular olması normalde sorun yaratmaz, ancak Türkiye gibi kapitalizmin tüm kurumlarıyla işlediği bir ülkede, üç kamu bankasının bankacılık sisteminin en büyük oyuncuları haline gelmesi, sistemin işleyişi açısından sıkıntılıdır.
Kamu bankalarına karşı olmadığını belirten Çağatay, ancak bu bankaların kötü yönetildiği konusunda uyarılarda bulundu. "Kötü yönetilen kamu bankalarına karşıyız. Zira, bu bankaların zararlarını biz, yani halk, ödüyoruz. Türkiye'nin en büyük dört bankasından üçünün kamu bankası olması, sistemin kötü kurgulandığını gösteriyor" diye konuştu.
2024 verilerine göre, Türkiye’nin en büyük bankası Ziraat Bankası oldu. 4 trilyon 948 milyar liralık aktif büyüklüğüyle Ziraat Bankası yer alıyor. İkinci sırada Vakıf Bank, üçüncü sırada İş Bankası, dördüncü sırada Halkbank yer aldı.
Diğer büyük bankalar ise sırasıyla Garanti BBVA, Yapı Kredi, Akbank, QNB Finansbank, Deniz Bank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası olarak sıralandı.
Yorum yaz