Gazeteci Kutalmış Gürbüz: ABD’deki kutuplaşmanın temeli 1861’e kadar uzanıyor

ABD seçimlerinde bazı eyaletlerde oy sayımları başladı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın ve Demokrat aday Kamala Harris’in yarıştığı seçimlere, şiddet teşebbüsleri damga vurdu.
Sitede oku
ABD Kongre Polisi, başkentteki Kongre binasına meşale ile girmeye çalışan ve benzin kokan bir kişiyi tutukladıklarını açıkladı.
Diğer yandan FBI, ateşli silah çalan 25 yaşındaki bir şüphelinin Michigan’da yakalandığını bildirdi. ABD Adalet Bakanlığı, 25 yaşındaki şüphelinin, seçimleri Donald Trump’ın kazanması halinde “Muhafazakar Hristiyan seçmenlere silahlı katliam yapacağı” tehdidinde bulunduğunu ifade etti.
Seçim günü öncesinde, çeşitli eyaletlerde kamu binalarına barikat kurulduğuna ilişkin görüntüler de gündeme gelmişti.
ABD’de artan kutuplaşmayı ve seçime bağlı şiddet olaylarına dair endişeleri Radyo Sputnik’te değerlendiren gazeteci Kutalmış Gürbüz, 1861 İç Savaşı’ndan bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nin çözemediği sorunlar olduğunu belirtti.
1861’de dönemin Amerikan Başkanı Abraham Lincoln’ün köleliği kaldırma kararı sebebiyle, çeşitli eyaletlerin “Yetki Federal Hükümette olamaz, buna eyaletler karar verir” diyerek iç savaş başlattığını hatırlatan Gürbüz, o günden beri ABD’ye bağlı eyaletler ile Washington DC’deki federal hükümet arasında yetki kavgası bulunduğunu belirtti.
İdari teşkilatlanmadaki yetki kavgasının, seçmenlere de yansıdığının altını çizen Kutalmış Gürbüz, günümüzde ABD’yi kutuplaştıran konuların başında göçmenlerin, LGBT konusunun ve kürtaj haklarının geldiğini belirtti ve şunları söyledi:
“ABD esasında elli devletin birleştiği bir federasyon. Donald Trump’ın atadığı üç Yüksek Mahkeme yargıcının Roe vs. Wade kararını geçersiz sayması ile birlikte kürtaj konusu federal bir hak olmaktan çıktı. Yani kürtaj konusundaki her türlü hakka ve kısıtlamaya eyaletler karar vermeye başladı. ABD’de esasında radikal kutuplar, kendi fikirlerini federal düzeyde elli eyalete de dayatmak istiyor. Bu sebeple Amerikan vatandaşları, başta kürtaj, LGBT ve göç gibi konularda radikalleşiyor. Radikalleşme kutuplaşmayı, kutuplaşma da şiddeti doğuruyor.”
Gazeteci Kutalmış Gürbüz, hakların nasıl tanımlanacağı ve sosyal konuların nasıl ele alınacağı konusundaki tartışmaların, seçmen tercihlerini de etkilediğini vurguladı. Gürbüz’ün NBC ve CNN gibi Amerikalı yayın organlarına dayandırdığı bilgilere göre özellikle 30 yaş altı Amerikalı bekar kadın seçmenlerin önemli bir kısmı, kürtaj konusunun oy verme tercihini etkileyen en büyük etmen olarak görüyor.
Öte yandan The Economist dergisinin 2022 tarihli raporuna da değinen Gürbüz, ABD’nin neredeyse yarı yarıya kutuplaştığını kaydetti:
“The Economist, ABD’nin yarı yarıya kutuplaştığını yazmıştı. Yani iç karışıklık çıkmaya müsait bir ortam var. İnsanlar sosyal konularda medyanın ve sosyal medyanın da etkisiyle giderek radikalleşiyor. Radikalleşen Amerikalılar, sosyal konulardaki fikirleri sebepleriyle arkadaşlıklarını dahi bitirebiliyor. Umarım bu kutuplaşma seçimlere yansımaz ve şiddet olaylarına sebep olmaz.”
Yorum yaz