Mustafa Hoş'la Yol Arkadaşı'nın bugünkü konukları, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ölümüyle ismi tekrar gündeme gelen Defne Joy Foster'ın annesi Hatice Foster, ve iktisatçı Aziz Çelik oldu.
'Defne Joy Foster, kızına doyamadı'
Defne Joy Foster'ın annesi Hatice Foster, kızını FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in öldürttüğünü düşündüğünü söyledi. Foster şu ifadeleri kullandı:
'Defne öldürüldü, kesinlikle öldürüldü. Ama sümen altı yapıldı. Defne, Fethullah Gülen'e Fetö lakabını taktığı için benim tahminimce o öldürttü. Ben de astım ilacı kullanıyorum. İlaçları her zaman ben de, o da yanımızda gezdirirdik. Galiba bilirkişi raporunu yazan kişi de FETÖ'cü çıkmıştı. En çok üzüldüğüm şey ise, Defne öldüğünde çocuğu bir buçuk yaşındaydı. Defne evladını çok severdi. Evladına doyamadı, evladıda da Defne'ye doyamadı'
SGK'da neler oluyor?
Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun iddia edildiği gibi kara deliğe dönüşmediğini, kuruma ayrılan kamu bütçesinin gitgide düştüğünü belirtti. Çelik şunları söyledi:
'SGK'nın battığını 30 yıldır duyuyorum. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun batmasından ziyade bugün emeklilerin batmış olmasını konuşmak lazım. Baktığımız zaman şu anda Sosyal Güvenlik Kurumu battı demek, aslında devlete ve sosyal güvenliğe bir şirket gibi bakmak demektir. Bir devlet batmaz, çok büyük bir savaş ve işgal ile karşı karşıya kalmazsa varlığını sürdürür. Sosyal Güvenlik Kurumu da kamusal bir kurumdur, dolayısıyla gelir gider arasında fark olabilir, gelirleri giderlerine yetmeyebilir. O zaman da kamu bütçesinden finanse edilir. Bizde, SGK'ya kamu ve bütçe katkısı yapmamak için, SGK'nın battığı, kara deliğe dönüştüğü söylentisini yaydılar. Sigortalının yanında emekli sayısı da artınca, SGK'nın prim gelirleri yetmemeye başladı. Dolayısıyla kamu katkısı gerekli. SGK'ya primler dışında bütçenin katkısı nedir? Türkiye'de bu oran yüzde 4 civarındadır, Dünya ortalaması yüzde 8'dir. Doğu Avrupa'da bu yüzde 9 ve 10 arasındadır, Batı Avrupa'da yüzde 11'dir. Bizde hem SGK'ya Dünya ortalamasına kıyasla çok az kamu bütçesi ayrılıyor, hem de bu bütçe düşmeye devam ediyor. Bütçeden SGK'ya ayrılan kaynakların bütçe içerisindeki oranı son 14 yılın en düşük düzeyine, yüzde 13 civarına inmiş. Bu, yüzde 19'lara, 20'lere kadar çıkıyordu'