YENİ ŞEYLER REHBERİ

Neden grip aşısı olmalıyız?

Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi’ne konuk olan Okan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Doç. Dr. Servet Öztürk, grip aşısı yaptırmanın önemine vurgu yaptı.
Sitede oku
Grip sezonunun da mevsimlerle birlikte değiştiğini söyleyen Dr. Servet Öztürk, şöyle konuştu:
“Artık grip sezonu ekim kasımdan sonra artmaya başladı. Şu an grip sezonu başladı diyebiliriz. Günümüzde aşılar, antibiyotik kullanımı, hijyen koşullarının artması gibi sebeplerle enfeksiyonlara karşı koruyuculuğumuz arttı. Eski dönemlerde ortalama yaşam 30-40 yıl civarındaydı, çocuk ölümleri de çok fazlaydı. Şu an yaygın aşılamanın yapılması sebebiyle bu sayı çok aza düştü. Hekimlerin en büyük baş belalarından biri de grip hastalığıdır. Öncelikle halkı bilinçlendirmek gerekiyor. İnsanlarımız kulaktan dolma bilgilerle enfekte edilmiş. Solunum yolu enfeksiyonlarının neredeyse yüzde 90’ı virüs enfeksiyonlarıdır ve antibiyotiklerle iyileşmezler. Grip, Kovid-19’dan önce birçok pandemi meydana geldi ve bunların neredeyse tamamı influenza virüsü tarafından meydana geldi. Çok sayıda kişi de hayatını kaybetti. Çok şiddetli bir virüs enfeksiyonu. Güzel yanı ise elimizde her yıl yeniden üretilen grip aşıları var. Bizim için öncelik hasta olmadan önce bundan kaçınmamızdır.”

‘Şu an aşının en faydalı zamanı’

Aşının en faydalı zamanında olduğumuzu ifade eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
“Büyükşehirlerde ve kalabalık yerlerde çalışanlarda hastalığa yakalanma riski çok daha fazla. Yapılan her tıbbi uygulama, kullanılan her ilaç, yediğiniz herhangi bir gıdada da risk var. Grip aşısının da diğer tüm aşılarda olduğu gibi yan etkileri var. Bu bir hastalık simülasyonudur. Öldürülmüş virüs parçalarını vücuda vererek vücudun antikor oluşturmasını sağlıyoruz. Şu an aşının en faydalı zamanı. Çünkü kasım ve aralık ayında zirve yapar.”
Yorum yaz