YERİ VE ZAMANI

'Giresun Sendromu' tıp literatürüne girdi: Dünyada bir ilk

Gazeteci Güçlü Özgan, Radyo Sputnik’teki Yeri ve Zamanı programında, dünyada ilk kez Giresun’da tespit edilen ve Giresun Sendromu adı verilen hastalıktan söz etti, “Doktorları ‘giderlerse gitsinler’ demek yerine bu tip başarılarında övmek sorumluluğumuz.” dedi.
Sitede oku
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesine neden olan bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu ‘Giresun Sendromu’ olarak adlandırdı.
“Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bugüne kadar tıp dünyasının karşılaşmadığı bir sendrom görüldü. Adı Giresun Sendromu olarak adlandırılıyor. Vücut içindeki tüm organların yer değiştirmesinin etkisiyle bir siroz vakası yaşanıyor. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorlar da bunu fark ediyorlar ve böyle bir vakayla dünyada ilk defa karşılaşıldığını söylüyorlar. Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, “Dünyada ilk defa tüm organları aynı anda görüntüsüyle ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı tıp literatürüne kazandırdık ve Giresun sendromu adını verdik.” diyor. Bu sendromda en önemli bulgular nefes darlığı, karında sıvı toplanması ve halsizlik. Pandemide alkışladığımız bu tıp insanlarını ‘giderlerse gitsinler’ demek yerine bu tip başarılarında övmek de elbette sorumluluğumuz.”
Yorum yaz