Kyodo ajansının haberine göre Japonya Araştırma Enstitüsü, 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 10’undan fazlasının 2050 yılında hiç yakın akrabasının kalmayacağını açıkladı. Ayrıca enstitü, torunlar da dahil olmak üzere üçüncü dereceye kadar akrabası olmayan yaşlıların sayısının 2050'de 4,48 milyona ulaşacağını belirtti.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Seyir Hali programında Japonya Araştırma Enstitüsü’nün araştırmasını değerlendiren gazeteci Ali Çağatay, konuya dair “Ben nüfus ve yaşlılıkla, ülkelerin ekonomik gelişmeleri arasında doğrusal bir bağ olmadığını düşünenlerdenim” dedi.
'Bu Batılı emperyallerin bizim gibi ülkelere yutturduğu bir drajedir'
Nijerya'nın nüfusu en genç ülkelerden biri olmasına rağmen bunun ülkeye bir katkısı olmadığını belirten Çağatay, şu ifadeleri kullandı:
Mesela Endonezya, Bangladeş, Nijerya dünyanın en kalabalık ülkelerinden bir tanesi. Nijerya nüfusu en genç ülkelerden. 289 milyon nüfusu var ve genç nüfusun payı yüzde 50’nin üzerinde. Genç nüfusu olan ve dünyanın en büyük nüfuslarından birine sahip olan Nijerya, petrol ve doğalgaz kaynakları olan bir ülke olmasına rağmen, bir türlü kendine gelemiyor. Nüfusla yaşlanma arasında, yoğun nüfusla genç nüfus arasındaki oran diye baktığımızda şunu çıkarabilir miyiz: Nüfusu genç olan ülkeler ve çok hızlı çoğalan ülkeler zenginleşiyor. Hayır, bu bir kandırmaca ve aldatmaca. Bu Batılı emperyallerin bizim gibi ülkelere yutturduğu bir drajedir.
"Bu istatistikle dünyaya korku salmak istiyorlar. ‘Bakın Japonya’da yaşanan sizin başınıza gelmesin’ diyorlar" diyen Çağatay, şöyle devam etti:
O yüzden Türkiye’deki insanlar üç çocuk yapsın, Mısır’dakiler beş çocuk yapsın, Endonezya’dakiler sekiz çocuk yapsın. Yoksulluğu çoğaltıyorsunuz. Çünkü çok çocuk yaptığınız zaman ülkeyi değil, yoksulluğu çoğaltıyorsunuz. Çünkü zengin ülkelerin çok çocuk yapma hakkı vardır ama yoksul ülkelerin çok çocuk yapma hakkı yoktur.