SEYİR HALİ

'Çekirdek enflasyon dirençliyse enflasyonun aşağı doğru gelmesi beklenemez'

Gazeteci Ali Çağatay, eylül ayı enflasyon rakamlarını yorumladı. Çağatay, "Türkiye’de dengeler bozuldu, bu bozulan dengeler dolayısıyla istenilen yere gelemiyoruz. Çekirdek enflasyon dirençliyse enflasyonun aşağı doğru gelmesi beklenemez" dedi.
Sitede oku
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Eylülde tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38 oldu. Böylece enflasyon yıllık bazda 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Seyir Hali programında günün öne çıkan haberlerini değerlendiren gazeteci Ali Çağatay, enflasyon rakamlarını yorumladı.
İki tür enflasyon olduğunu söyleyen Ali Çağatay, şöyle devam etti:

Bir tanesi çekirdek, öbürü manşet enflasyon. Manşet enflasyon bugün açıkladığımız aylık bazda yüzde 2,97, yıllık bazda da yüzde 49,38 olan enflasyon. Çekirdek enflasyon ise gıda ve enerji hariç enflasyona verdiğimiz addır. Gıda ve enerji hariçse, bu enflasyon neden oluşuyor? Oksijen, azot. Oksijen ve azottan oluşan enflasyon bile yüzde 49,30. Demek ki çekirdek enflasyonda bir direniş var. Direnişin sebebi şu: Türkiye’de dengeler bozuldu, bu bozulan dengeler dolayısıyla istenilen yere gelemiyoruz. Çekirdek enflasyon dirençliyse enflasyonun aşağı doğru gelmesi beklenemez.

Yorum yaz