YERİ VE ZAMANI

İsrail ve Hizbullah arasında yeni savaş başladı mı?

Radyo Sputnik’teki Yeri ve Zamanı programında gazeteci Güçlü Özgan’ın konuğu olan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, “Şu an Netanyahu hükümetinin hakim stratejisi savaşı yaymak ve uzatmak.” dedi.
Sitede oku
İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, İsrail ve Hizbullah gerilimini Radyo Sputnik’te değerlendirdi.
Güçlü Özgan’ın ‘İsrail ve Hizbullah arasında yeni bir savaş başladı mı?’ sorusunu yanıtlayan Oğuzlu, “Savaşın içine hizbullah’ın da çekilmesini istiyorlar. Savaş devam ederse Netanyahu’ya yarıyor ve iktidardaki günleri uzuyor.” dedi.
Oğuzlu, şöyle devam etti:
“7 Ekim’den bugüne gazzede yürütülmekte olan İsrail politikalarının biraz daha bölgesel bir karakter kazanmaya başlaması. Şu an netanyahu hükümetinin hakim stratejisi savaşı yaymak ve uzatmak. Özellikle amerikadaki başkanlık seçimlerine kadar Hizbullah’a yönelik saldırıların katlanarak devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü savaşın uzaması ve israil’in tehdit altında olduğu noktasında bir hava ortaya çıkması harris’e değil Trump’a yarar. Netanyahu’nun bir koalisyon hükümeti çerçevesinde ülkeyi yönettiğini asla unutmayalım. Koalisyon ortaklarının ne kadar sağcı ve dinci unsurlar olduklarını ve vazgeçilmemesini istediklerini biliyoruz. Savaşın içine hizbullah’ın da çekilmesini istiyorlar. Savaş devam ederse Netanyahu’ya yarıyor ve iktidardaki günleri uzuyor. Hizbullah’ın ve İran’ın çok şiddetli bir karşılık vereceğini de tahmin etmiyor. İsrail o kadar aşırı şiddet kullanıyor ki sadece şiddetin dilinden konuşarak kimse bana bundan sonra yan bakamasın havası oluşturmaya çalışıyor.”
Savaşın Netanyahu için siyasi bir amaca hizmet ettiğini ekleyen Oğuzlu, şunları ekledi:
“Ateşkes konuşulmaya başlandığı anda Netanyahu’nun iktidarı bitmiş demektir. Devamlı suretle güvenliği tehdit altında olan İsrail algısını pekiştirmeye çalışıyor. Bunu da Gazze’deki savaşı bitirmeyerek ve Hizbullah’la yeni bir cephe açarak yapıyor. İsrail halkına ‘Bu kadar olağanüstü şartlarda hükümet değiştirmek gibi bir şey söz konusu olmaz, benimle olmalısınız’ mesajı veriyor. Savaş onun için siyasi bir amaca hizmet eden bir durum.”
Yorum yaz