‘BRICS Batı’ya bir karşı duruş niteliği taşıyor’
‘BRICS çok kutupluluğu temsil ediyor’
“Avrupa Birliği geçmişte kurulurken ekonomik bir birlik olarak kurulmuştu. Kendi aralarında sadece bir kıtayı, coğrafyayı kapsayan bir birlik olarak kurulmuşken BRICS’in öyle olmadığını görüyorsunuz. BRICS’e üye olan ülkeler dünyanın çeşitli coğrafyalarından ülkeler. Örneğin Güney Amerika’dan, Afrika’dan var, Asya’dan var, Brezilya var, Rusya var, Çin var, dünyanın her yanından.. buna baktığımızda sadece bölgesel birlikten ziyade küresel anlamda bir birlik olma yolunda gidiyor BRICS. Bu açıdan da oldukça önemli diyebilirim.”
‘Batı, Türkiye’nin başvurusundan rahatsız’
“Türkiye’nin başvurusu Avrupa Birliği başta olmak üzere Batı’yı tedirgin ediyor. Avrupa Birliği’ni kendi politikalarının uygulama mekanizması yapan Başta ABD olmak üzere diğer ülkeleri, küresel sermayeyi tehdit ediyor. Çünkü Avrupa Birliği’ne rakip çıkıyor. NATO siyasi birliktir, Avrupa Birliği ekonomik birliktir, ikisi farklıdır ama NATO Avrupa Birliği’ni de domine edebilmektedir. Ama bir ekonomik birlik olarak kurulan BRICS’in zaman içerisinde siyasallaşacağını görmek mümkündür. Siyasi bir mekanizma da olacaktır. BRICS’in siyasi bir birlik olarak Avrupa Birliğinin ilk kurulduğunda ekonomik bir birlikken ardından siyasi birliğe döndüğü sürecin aynısını BRICS’in de yaşayacağını belirtmek lazım. Bu da tabii ki Avrupa Birliğini de oldukça tedirgin ediyor.”
‘Türkiye’nin BRICS üyeliği başvurusunu duyurmaması ekonomik’
“Türkiye’nin 9 ay önceden başvurup bunu bildirmemesi izlemiş olduğu Batı yanlısı politikaların duyulup kendisine karşı farklı bir tavır alınmaması için. Türkiye’nin ekonomisi bugünlerde sıkıntılı gidiyor ve bununla ilgili olarak paraya ihtiyacı var. Bu para da Batı’da. Evet, Doğuda BRICS üyelerinde de oldukça para var ama daha çok hammadde var. Ama nakit olarak baktığımızda paranın Batı’da olduğunu görüyoruz ve Türkiye’nin ekonomisini çevirebilmesi için nakit paraya ihtiyacı var. Bunun için de BRICS üyeliği başvurusunu bugüne kadar sakladığını söyleyebiliriz. Çünkü duyulması halinde Türkiye’nin para istediği ya da anlaşmalar yaptığı küresel finans merkezleriyle arasının iyi olmayacağı aşikâr. Bana göre bu tamamen ekonomik temelli. Batı’nın refah seviyesi yüksek. Ama bunu elde ederken mazlum ülkeleri sömürerek elde ettiğini unutmamak lazım.”
‘Suudi Arabistan ve BAE'nin BRICS'e üyeliği önemli’
“Avrupa Birliği üretime dayalı değil, tüketime ve sömürüye dayalı bir birlik. Dolayısıyla da sömürerek tüketiyor Avrupa Birliği. Bugün bir Fransa’nın Afrika kıtasını, hangi ülkeleri sömürdüğünü biliyoruz. Böyle bir yapının sonunun tabii ki hazin olacağı bir gerçektir. BRICS ülkelerine bakalım; bakın Rusya’nın geniş coğrafyasında hidrokarbon yataklarının oldukça fazla olduğunu görüyorsunuz, Çin Halk Cumhuriyeti gelişen teknolojik ürünlerin yapımında kullanılan kritik minerallerin yüzde 90’ına sahip. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Amerika’ya çok bağlılar, Amerika’nın petrole dayalı ekonomisine oldukça fazla bağlılar, bundan kurtulmak istiyorlar ve BRICS’e üye oldular.”