YENİ ŞEYLER REHBERİ

'5G abone sayıları maalesef istenilen seviyeye gelmedi'

Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi’ne konuk olan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, Türkiye’deki telekomünikasyon sektörünün 2023 yılı bilançosunu anlattı.
Sitede oku
2023 yılındaki en güzel haberin, BTK’nın hiçbir işletmeciye ceza yazmaması olduğunu söyleyen Teberci, şu ifadeleri kullandı:
“İmtiyaz sözleşmesi imzalamayan şirketlerin piyasa payına baktığımızda yüzde 14 gibi bir pay var. Büyük iki firmayı çıkardığımızda ise bu pay yüzde 9’a iniyor. Yani 2000 yılından beri serbestleşme yapıyoruz ve serbestleşmenin sonunda geldiğimiz nokta maalesef burası. Abone sayısı fibere kaydığı için fiberde ciddi bir artış var. Fiber abone sayısı oranı şu an yüzde 40’a yakın bizde. Netice itibarıyla bizim insanları hızlı bir şeklide dünyaya ulaştırmamız gerekiyor. Türk insanı girişimcidir, eğer dünyaya açılırsa birçok girişim de bununla birlikte doğar. Dolayısıyla burayı hızlandırmamız lazım, ticari olarak dünyaya ulaşmak için bu şarttır.”

‘Devletin bu yatırımları hızlandırması gerekiyor’

Teberci, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“2016’dan beri 5G diyoruz. Abone sayıları maalesef istenilen seviyeye gelemedi. Sokaklardan evlere fiber gitmiyor, bakır kablo gidiyor. Bu alt yapının bir önleminin olması lazım. İki büyük firma var ikisi de devlet kontrolünde. O zaman devletin bir şekilde bu yatırımları hızlandırması gerekiyor. Belki de 5G önceliğini erteleyip bu yatırımları hızlandırmak lazım. Merkezi yerler dışında nereyi açarsanız açın yüksek hızlara çıkamıyoruz. Arz tarafında yeni bir şey yapmadığınız sürece aynı hataları tekrarladığımız sürece talep de artmaz. Şu an enflasyon kısmında kesinlikle büyümüş değiliz, 2003’ten beri sürekli bir düşüş var. ”
Yorum yaz