YERİ VE ZAMANI

Şehir hastanelerine bütçeden 83,7 milyar lira harcandı: ‘Kara deliğe dönüşmüş durumda’

Gazeteci Güçlü Özgan, Radyo Sputnik’teki Yeri ve Zamanı programında yap-kirala-devret modeliyle yapılan şehir hastanelerine harcanan bütçelere değindi. Özgan, “Şehir hastaneleri sağlık sistemimiz için bir kara deliğe dönüşmüş durumda.” dedi.
Sitede oku
Şehir hastanelerine dair tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, ‘Yap-Kirala-Devret’ modeliyle yapılan 18 şehir hastanesine 2024 bütçesinden 83 milyar 694 milyon lira aktarılacağını açıkladı.
Gazeteci Güçlü Özgan, şehir hastanelerinin bugünkü durumuna ve harcanan bütçelere ilişkin şunları söyledi:
“Erdoğan, ‘Bu benim kişisel projem’ diyordu. Hastaneye ulaşımda ve hastane içerisindeki birimlerde yaşanan sorunları da görüyoruz. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, konuya dair veriler paylaşarak bütçeden ne kadar kaynak ayrıldığını söyledi. Şehir hastaneleri ‘devletin ve halkın cebinden 1 kuruş harcanmayacak’ şeklinde savunulmuştu ama ortaya çıkan tablo pek de öyle değil. Sadece 18 şehir hastanesi için 2024 bütçesinden ayrılan kaynak 83 milyar 694 milyon lira. Mehmet Şimşek’in kamuda tasarrufu gündeme getirdiği günlerde servisler iptal edilmişti. Çalışanların, memurların ve özellikle engelli çalışanların durumu çok da dikkate alınmamıştı ama kamuda 100 milyar liralık bir tasarruftan söz ediliyordu. Ama sadece şehir hastanelerine 2024 yılında ayrılan kaynak tam da o tasarrufla elde edilecek gelire karşılık geliyor.”
‘Sözleşmeler ticari sır gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşılmıyor’
“Şehir hastaneleri sağlık sistemimiz için de bir kara deliğe dönüşmüş durumda. Şehir hastanelerinin sözleşmeleri ticari sır olduğu gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşılmıyor. Nerede şeffaflık ve hesap verilebilirlik? 2023 bütçesinden kira ve hizmet bedeli olarak 46 milyon lira ödendiğini biliyoruz. Geçen yılla bu yıl arasındaki fark ise neredeyse iki kat. Bu rakamlar Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 11’ine denk geliyor. Dünyada da bu uygulamalar devam ediyor. Kamu özel ortaklığıyla ulusal sağlık sistemi oluşturma fikri ikinci dünya savaşı sonrasına kadar gidiyor. OECD ülkelerine bakınca global bazda bu şirketlerin 8 trilyon dolara yakın kar ettiğini söylemek mümkün.”
Yorum yaz