SEYİR HALİ

Ziraat Bankası, çiftçilerin arazilerini satışa çıkardı: ‘Yeni bir enflasyon krizi gelecek’

Gazeteci Ali Çağatay, Seyir Hali'nde Ziraat Bankası'nın çiftçilerin tarlalarını satışa çıkarmasını ele aldı. Çağatay, “Tehlikenin farkına varın, yeni bir enflasyon krizi gelecek.” uyarısında bulundu.
Sitede oku
Ziraat Bankası, aldıkları tarım destek kredisini ödeyemeyen çiftçilerin arazilerini ihaleyle satışa çıkardı. Ziraat Bankası’nın sitesinde yayınlanan ilanlara göre, satışa çıkarılan binlerce arazinin fiyatları 1 milyon ile 10 milyon lira arasında değişiyor.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Seyir Hali programında değerlendirmelerde bulunan gazeteci Ali Çağatay, “Çiftçi arsayı ekemeyince gıda fiyatları artmaya devam edecek. Banka bugün 100 bin liraya el koyduğu arsayı el koyduğu fiyattan satamaz hale gelecek.” dedi.
“Tehlikenin farkına varın, yeni bir enflasyon krizi gelecek.” ifadelerini kullanan Çağatay, şöyle devam etti:
“Ziraat Bankası borcunu ödeyemeyen çiftçilerin tarlalarını satışa çıkardı. Geçmişte kamu bankaları başta olmak üzere bankaların yüzde 60 ve 65’i gayrimenkulden oluşuyordu. Bankalar krediyi ödeyemeyenlerin evlerine haciz koyarak portföylerine dahil ediyorlardı. Bir gün baktılar ki bankaların portföyünde paradan çok gayrimenkul var. Bankanın işi gayrimenkul alıp satmak değil, para alıp satmak. Ama bir süre sonra faizler yukarı doğru gitmeye başlayınca konut fiyatları balon gibi söndü ve bankaların bilançoları zarar yazmaya başladı. Bu nedenle kamu bankalarından biri batmak üzereydi. Bunu fark edince ‘faizleri indirmemiz lazım’ dediler. Böylece ‘nas’ denilen yola girildi. Bankaları kurtarmak için enflasyona maruz kaldık ve bu da bu hükümetin sonu oldu. Tarım sektörüne kredi veren bankaların hepsi aynı yola başvurarak çiftçilerin arsalarına el koyacaklar. Çiftçi arsayı ekemeyince gıda fiyatları artmaya devam edecek. Banka bugün 100 bin liraya el koyduğu arsayı el koyduğu fiyattan satamaz hale gelecektir. Yol yakınken dönebilirler.”
Yorum yaz