YENİ ŞEYLER REHBERİ

Kanser tanısı koymada yapay zekanın katkıları

Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi’ne konuk olan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü Direktörü Doç. Dr. Kezban Berberoğlu, yapay zekanın kanser tanısına katkılarını anlattı.
Sitede oku
Yapay zeka ile hastalara tanı koymanın yeni bir çığır başlattığını söyleyen Berberoğlu, şunları kaydetti:

“Verdiğimiz özel bir madde var, şekere benzeyen bir molekül. Damar yolunda kanser hücrelerinden daha fazla tutunuyor. Bu radyoaktif şekerli molekülü yeni cihazlar görüntüleyebiliyor. Böylece vücudun farklı yerlerinde görüntüleme yaparak hastalığın ve boyutunun ne olduğunu, tedavinin işe yarayıp yaramadığını birebir gösteriyor. Bizim cihazlarımızın yapay zekayla birleşmiş olan modeli de elimizde mevcut. Örneğin akciğer bölgesinden alınan görüntüler birçok hastada birleştirilerek orada olması gereken dokuyla kanseri birbirinden ayırt edecek algoritmalar oluşturuluyor. Böylece bir doktor kanser tanısı koyduğunda algoritma onu destekliyor. Bu, zaman içinde gelişecek bir metot olacak. Yani doktorun değerlendirmesine ek olarak yapay zekanın analizi de raporlarda yer alacak.”

Yapay zekanın doktorlara büyük kolaylık sağlayacağını belirten Berberoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Yapay zeka hem günlük bakılabilen rapor sayısını hem de bu raporların doğruluğu artıracak. Doktorun aklına gelemeyecek olasılıkları da alt alta sıralayacak. Yapay zekanın normal tanısı koyması doktorlar açısından güvenilir hale geldi. İşlemler görüntü üzerinden yapılıyor. Ayrıca kişisel verilerin korunmasına da oldukça dikkat ediliyor. İnsan gözü milimetrik şeyleri seçemeyebilir ama yapay zeka 2 milimetrelik lezyonu bile söylediğinde dikkat oraya çekiliyor. Ve bence bu insan için hayat verici bir serüveni başlatıyor.”
Yorum yaz