Türkiye’de çiftçi eylemleri yayılıyor. Krizin sonucu olarak meydana gelen çiftçi protestoları, akıllara ‘Tarımda örgütlenmenin başlangıcı olabilir mi?’ sorusunu getiriyor.
Çiftçilerin yaşadığı zorlukların gıda fiyatlarına yansıdığının altını çizen gazeteci Güçlü Özgan, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Çiftçiler ne kadar zor durumda olduklarını artık bağırmaya başladılar. Tarımda önemli bir krizle karşı karşıyayız. Günlük hayatımızda karşılaştığımız gıda fiyatları da krizin bir göstergesi. Birçok kentimizde çiftçiler maliyetleri karşılayamadıkları gerekçesiyle sokağa çıktılar. Zaten üretim maliyeti öylesine artmış durumda ki, çiftçiler artık arazilerini satıp onu üretime ayırmak yerine faize vermek ve o faizle geçinmek gibi bir yol tercih ediyorlar.”
'İşte Türkiye fotoğrafı...'
Asıl meselenin bütünlükçü bir tarım politikası oluşturulmaması olduğunu söyleyen Özgan, sözlerine şöyle devam etti:
“Çiftçilerin Türkiye’de ağırlıklı olarak kar getirecek ürünleri yetiştirmek gibi bir politika izlediklerini biliyoruz. Ama artık neyin kar getirip getirmeyeceği de belirsiz. Çiftçi kendi başına bırakıldığı ve kimse ona yol göstermediği için böyle bir krizle karşı karşıya. Türkiye’de geçtiğimiz haziranla karşılaştırdığımız zaman gıda fiyatlarındaki artış yüzde 68. Dünyayla karşılaştırınca maalesef bu tip konularda birinci sırada oluyoruz. Türkiye’nin ardından ikinci sırada gelen ülke ise Meksika. Çiftçinin örgütlenmesi konusunda da farklı eleştiriler var. Ne üreten memnun ne tüketen. İşte Türkiye fotoğrafı ve yüzde 70’e varan gıda enflasyonu.”