YERİ VE ZAMANI

DSÖ'den acil durum: 'Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelecek olanlar sağlık kontrolünden geçecek mi?'

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’da yayılan maymun çiçeği virüsüne ilişkin acil durum ilan etti. Gazeteci Güçlü Özgan, Radyo Sputnik’teki Yeri ve Zamanı Programı’nda acil durum ilanına değinerek, “Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelecek olanlar bir sağlık kontrolünden geçecekler mi, en azından bakanlığın bu bilgiyi vermesi gerekiyor.” dedi.
Sitede oku
Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’da birçok ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.
Maymun çiçeği, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda ilk kez tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor.
Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında, büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayılarak Dünya Sağlık Örgütü'nün en yüksek alarm seviyesi olan küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu. DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını söyleyerek acil durumu sona erdirmişti.
Radyo Sputnik’teki Yeri ve Zamanı programında uyarıların dikkate alınması gerektiğini belirten gazeteci Güçlü Özgan, şunları söyledi:
“Dünya sağlık örgütü 14 bin vaka görüldüğünü söyledi ve tespit edilebilen 524 ölümlü vakanın gerçekleştiğini belirtti. Bu nedenle de acil durum ilan edildi. Afrika’daki 20’ye yakın ülkede bu virüsün görüldüğünü biliyoruz. Yine benzer bir önlem alınmıştı, bu kez bütün dünya açısından böyle bir risk olduğu belirtiliyor. Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelecek olanlar bir sağlık kontrolünden geçecekler mi, en azından bakanlığın bu bilgiyi vermesi gerekiyor.”

‘Temas ve kişisel hijyen konusunda dikkatli olmak gerekiyor’

Dünya Sağlık Örgütü’nün daha önce ilan ettiği acil durumları hatırlatan Özgan, sözlerine şöyle devam etti:
“Dünya Sağlık Örgütü altı kez uluslararası kamu sağlığı için acil durum ilan etmişti. 2019’da domuz gribi, 2014’te çocuk felciyle ilgili acil durum ilan edilmişti. 2014 ve 2019’da ebola virüsü nedeniyle bir acil durum ilanı olmuştu. 2020 yılında da koronavirüs nedeniyle acil durum ilan edilmişti. Burada öncelikli hedef herhangi bir salgın için acil durum olduğu mesajını kamuoyuna vermek. Dikkat çekme hamlesi olarak da kabul edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri bu salgınla mücadele konusunda iş birliği yapmaya ve kaynakları ortak kullanmaya çağırıyor. Uzmanların görüşü, virüsün yayılma hızının koronavirüse göre 3’te 1 oranında yavaş olduğu yönünde. Özellikle temas ve kişisel hijyen konusunda daha dikkatli olmak gerekiyor.”
Yorum yaz