Çanakkale ve Uşak’ta dün (19 Haziran) başlayan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına, havanın aydınlanmasıyla hız kesmeden devam edildi.
Radyo Sputnik’te yayımlanan Yeri ve Zamanı programında orman yangınlarına değinen Güçlü Özgan, “Türkiye’de ne zaman havalar ısınsa, herkesin yüreği ağzında” dedi.
“Orman yangınları dünyanın her ülkesinde olabilir ama Türkiye’de mesele şu: Yanan bu ormanların yenilenmesi adına hangi adımlar atılıyor?” diye soran Özgan, “Kamuoyunda bu konuya dair çok ciddi endişeler var, özellikle rantın çok yüksek olduğu Ege kıyılarında” diye ekledi.
Bir başka endişenin de kurumların orman yangınlarıyla ilgili yeterlilikleri olduğunu belirten Özgan, “Bu soruya maalesef ortaya çıkan tablo itibarıyla olumlu yanıt vermenin çok da imkanı olmuyor.” dedi.
Özgan şöyle devam etti:
“Uyarılar şu yönde: Türkiye’de 1 Mayıs-31 Ekim tarih aralığı orman yangınları açısından en riskli zamanlar. Temmuz ve Ağustos aylarında ise bu risk tavan yapıyor. Bu yangınların istatistikler üzerinden çıkış nedenleri üzerinde konuşmak gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre 2013-2022 yılları arasında 88.000 hektar ormanlık alanı ihmal ya da kaza sebebiyle kaybettik. Ormanlarımızı sanki çok varmış gibi hızla kaybetmeye devam ediyoruz. Bu ormanların 79.000 hektarlık alanın neden yandığı tespit edilemedi. Orman yangınlarının yüzde 48’inin yani neredeyse yarısının çıkış nedenleri belirlenemiyor. Bu neden önemli? Çünkü nedeni bilinmediği takdirde mücadelede çok ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor Türkiye.”
Ayrıca ormanlarda yangınların çıkış nedeniyle ilgili olarak iklim değişikliğini sebep gösterenlerin de var olduğunu söyleyen Özgan, “Eğer iklim değişikliği varsa, bu konuda uzmanlar, bu sizin normaliniz haline geliyorsa sizin de bu normale göre önlemler almanız gerekiyor diyor” diye ekledi.