SEYİR HALİ

Filler birbirlerine isimleriyle sesleniyor

Ali Çağatay, fillerin birbirlerine isimleriyle seslendikleri üzerine yapılan bir araştırmayı değerlendirdi. Çağatay, "Amerikalı bilim insanları filler arasında insana benzer bir davranış gözlemlediler. Fillerin birbirlerine isimleriyle seslendikleri ortaya çıktı" dedi.
Sitede oku
Colorado Eyalet Üniversitesi'nden (CSU) araştırmacılar, Kenya'daki fillerden farklı uğultu ve perdeler yakalayan 470 benzersiz ses kaydetti. Ekip, yapay zekayı kullanarak, fillerin iletişim kurdukları diğer file bağlı olarak çağrılarının belirli bir melodi içerdiğini buldu.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Seyir Hali programında araştırmaya dair değerlendirmelerde bulunan Ali Çağatay, araştırmayı şöyle değerlendirdi:
“120 fili araştırmışlar. Amerikalı bilim insanları filler arasında insana benzer bir davranış gözlemlediler. Fillerin birbirlerine isimleriyle seslendikleri ortaya çıktı. Ekip bu seslerin farklı isimlere karşılık geldiği yönündeki teorileri test etmek için onlara megafondan sesleri dinletiyorlar ve fil sesin geldiği yöne doğru koşa koşa geliyor, adının seslendiğini duyuyor. Bulgular, fillerin soyut düşünme yeteneğine sahip olabileceğini ve bu durumun onları daha önce düşünülenden çok daha karmaşık memeliler olarak görmemize sebep olduğunu söylüyor.”
Yorum yaz