Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Murat Arslan, Radyo Sputnik’te Okan Aslan’la Gün Ortası programına konuk oldu. Arslan, veterinerlerin problemlerinden ve taleplerinden bahsetti.
Veterinerlerin sorunlarından bahseden Arslan, kısaca şöyle özetledi:
“Sokak hayvanlarıyla ilgili sorunlar artıyor. Gıdayla ilgili sorunlar var, gıda ücretleriyle ilgili sorunlar var, ulaşılabilir olmaktan çıktı artık. Bunlar tam da veteriner hekimliğin çalışma alanları. Veteriner hekimliğin aslında etkilendiği bütün sorunlar bu alanları da etkiliyor. Ülkede üretimle ilgili ciddi bir sorun var, özellikle büyükbaş ve küçükbaş üretimiyle ilgili. Biz yıllardır ısrarla diyoruz ki, bu ülkede ithalat hayvancılığı yok eder, yerli üretimi destekleyelim, veteriner hekimler her köyde, her şehirde görev yapsınlar, yatırımlar da doğru yönlendirildiği zaman biz bugünkü sorunları yaşamamış olurduk. Maalesef bu tip planlamalar yapılırken meslek örgütlerinin yani liyakati olan, eğitim görmüş insanların görüşü alınmıyor.”
Veteriner hekimlerin Kurtuluş Savaşı'nda dahi önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Arslan, "Kurtuluş Savaşı’nda veteriner hekimler yaptıkları serumlarla, aşılarla savaşın seyrini değiştirmişlerdir. Hatta Mareşal Fevzi Çakmak demiştir ki, ‘Veteriner hekimler olmasaydı, biz Türkler istiklalimizi kazanamazdık’. Sığır vebası ve atlarla ilgili yapılan serumlarla düşman sığırları kırılırken bizimkiler sapasağlam o alanda bu serumlar sayesinde lojistik hizmeti yapabilmişiz, savaşın seyri değişmiş. Böyle birçok örnek verilebilir" dedi.
'Veteriner hekimleri etkileyen olumsuz koşullar aslında ülke ekonomisini etkiliyor'
1984'te Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün kaldırılmasıyla ve il, ilçe teşkilatlarında farklı meslek gruplarından insanların görevlendirilmesiyle veterinerliğin olumsuz bir parametre sergilediğini söyleyen Arslan, şöyle devam etti:
"Veteriner hekimliğin ayarlarıyla oynandı, dengesi bozuldu. Veteriner hekimleri etkileyen bu olumsuz koşullar aslında toplum sağlığını, ülke ekonomisini etkiliyor."