1990’lardan itibaren gazetecilik yapan Şen, şunları kaydetti:
“Şimdiki arkadaşlarımız yazabileceklerini değil neyi yazamayacaklarını düşünüyorlar. Biz her şeyi yazabilirdik. O dönem insanların habere gazeteden ulaşma şansları vardı. Şu an Twitter daha etkin.”
“Tut Elimden İstanbul İşgalin Romanı” adlı eseriyle 1918-1923 arası dönemi işleyen Şen, şu ifadeleri kullandı:
“İşgal dönemini anlatan çok kitap, araştırma var. Bu kitabı yazarken amacım, o tarih kitaplarının içinde gizli kalmış, sıkışmış insanların hayatları üzerinden anlatabilmekti. Akademik kitaplar bana rehber oldu. Kendi kahramanlarımı o dönemin gerçek olaylarını içine katarak, beş yıl süren işgalde olanları 6 karakter ve 6 önemli olay üzerinden kurgulayarak anlattım.”
Herkesin gerçek tarihini araştırması gerektiğinin altını çizen Fügen Ünal Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimin söylediği, kimin anlattığı tarih diye bir şey yok. Herkes kendi gerçek tarihini araştırmak zorunda. Bunun için yazılmış birçok araştırma var. Bunun için kişi, kendi araştırmasını, kendi didiklemesini yapabilir ve inanacağı tarihe ulaşabilir. Bunun için dönem romanlarından ziyade arşivlerde duran dönem çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
İstanbul’un beş sene boyunca İtilaf güçleri tarafından işgal edildiğini hatırlatan şen, şunları aktardı:
“Aslında İstanbul ve işgal halen hayatınızın çok içinde. Biz görmüyoruz ama bu şehir 5 seneye yakın işgal edilmiş, bir çok binası işgal güçlerince kullanılmış bir şehir. Üstünde düşman İngiliz uçaklarının dolaştığı ve hatta bombaladığı bir şehir. Okulların o günlere dönerek mekanlara da o gözle bakmasını diliyorum. Hayat akıp geçiyor fakat bu hayatın içinde gizli kalmış insanlara da dokunmak gerektiğini düşünüyorum.”