YERİ VE ZAMANI

Yerli turistin zorunlu tercihi: Akraba evi

TÜİK'in açıkladığı 2023 yılı 'hane halkı yurt içi turizm' verilerini değerlendiren Güçlü Özgan, 2023 yılında tatile çıkan vatandaşların en çok akraba ziyareti yaptığını belirtti. Özgan, "Tatile çıkanların çoğu akrabalarının evinde kalmak zorunda kalmışlar. Herhalde bizim tatil anlayışımız akraba ziyaretine dönüştü” dedi.
Sitede oku
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı ‘hane halkı yurt içi turizm’ verilerini açıkladı.2023’te toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 17,5 artarak 61 milyon 463 bin oldu. Yerli turistlerin geçen yıl seyahat harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin lira oldu.
2023’te seyahatler yüzde 58,3 oranıyla ‘yakınları ziyaret’ amacıyla yapıldı. Bunu yüzde 33,1 ile ‘gezi, eğlence, tatil’, yüzde 3,7 ile de ‘sağlık’ amacıyla yapılan seyahatler izledi.
Konaklama türleri yıllık olarak değerlendirildiğinde, seyahate çıkanlar 320 milyon 410 bin geceleme sayısıyla en çok ‘arkadaş veya akraba evinde’ kaldı. İkinci sırada 72 milyon 620 bin gecelemeyle ‘kendi evi’ yer aldı. ‘Otel’ 38 milyon 263 bin geceleme sayısıyla üçüncü oldu.
Radyo Sputnik’te yayımlanan Yeri ve Zamanı programında Güçlü Özgan, TÜİK’in verilerini değerlendirdi.
“Ekonominin, turizm sektörünün en önemli sacayaklarından bir tanesi oteller. Ortaya çıkan tabloda bugünden temmuz, ağustos ayının fiyatlarını belirlemekte son derece zorlanıyorlar. Bazı oteller müşterilere fiyat da vermiyorlar” diyen Özgan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için erken rezervasyon sisteminin aksamaya başladığını belirtti.
TÜİK’in yaptığı araştırmada hane halkı yurt içi turizm verilerine değinen Özgan şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl itibarıyla ekonomik kriz tatil yapabilecek kesimi herhalde daha az etkilemiş, ortaya çıkan tablo. 2022’ye göre 2023’te bir ya da birden fazla gece otelde konaklayanların oranı yüzde 11 düzeyinde artmış.”
Tatile çıkan vatandaşların en çok akraba ziyareti yaptığını belirten Özgan, “Türkiye’de seyahat amaçlı yola çıkanların yüzde 58’i yakınlarını ziyaret amaçlı yolculuk edebilmişler. Gezi, eğlence tatil amacıyla yolculuğa çıkanların amacıysa yüzde 33. Yani bu anlamda tatile çıkanların çoğu akrabalarının evinde kalmak zorunda kalmışlar. Herhalde bizim tatil anlayışımız akraba ziyaretine dönüştü” diye konuştu.
Yorum yaz