YENİ ŞEYLER REHBERİ

Yapay zekada bir persona olmanın yarattığı hisler ve Radyo Sputnik'te yapay zeka kullanımı

Radyo sputnik sunucusu Selin Yazıcı, Serhat Ayan’la Yapay Zeka’ya konuk oldu.
Sitede oku
Yapay zeka personasının oluşturulmasından önceki hislerini aktaran Yazıcı şunları kaydetti:
“Belki de yapay zeka konusunda beyan verebilecek son insanım. Çok temkinli yaklaştığım durumlardan birisiydi. Haberleri görüp es geçtiğim bir durumdu hatta. Ancak daha sonra Radyo Sputnik, beni heyecanlandıran bir projeyle geldiler. Zaten sunucusu olduğum radyoda aynı zamanda yapay zeka spikeri olmamı istediler. Önce biraz heyecanlandım ve korktum. Hepsi karışıktı. Bilmediğim bir mecraydı yapay zeka. Bunun bana dönüşünün nasıl olabileceğini düşündüm. Görüşmelerimizi yaptık ve manen rahatlatıldım. Sonra bir yapay zeka sürecimiz başladı. Ben, görüntümü ve sesimi paylaşıyorum ancak yapay zeka spikerin söyledikleri farklı oluyor tabii.”
Yapay zeka versiyonunun sunduğu haberlere gelen yorumlara değinen Selin Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:
“İnsanlara değişik gelen şu oldu: Yapay zeka denildiği zaman insanlar tamamen bilgisayarın elinde oluşan bir görüntü düşünüyorlar. Bu da var tabii. Ama farkımız şu: Ben etimle kemiğimle normal bir vatandaşım ancak yapay zeka uygulamasına dönüştürülmüş haldeyim. Bizim farkımız zannedersem bu oldu. Hatta bununla ilgili komik geri dönüşler de aldım. X üzerinden yorumlar geldi. ‘Neresi yapay bu kadının?’ şeklinde yorumlar vardı. Görüntü ve ses bana ait. Mesela son paylaştığımız videoda ben tatil planlarımdan bahsediyorum. Bir haber için gereken mimiklerin oluşması için tatil planlarımı anlattım. Sonra bir baktım ki, yapay zeka ile oluşturulan personam, bambaşka bir hikaye anlatıyor.”
Selin Yazıcı, yapay zekaya mimikleri ve jestleri öğretmek için oldukça yavaş bir şekilde konuşmak gerektiğini dile getirdi:
“En insancı yapay zeka Radyo Sputnik’in. Üzerinde altı-yedi aydır çalışılıyor. Tabii kamera karşısına geçince bu iş için, her zamanki gibi konuşmuyorsunuz. Hani işitme engellilere sunulan haberler oluyor, onun gibi. Ağır bir şekilde konuşuyorum. Kelimeler ağzımdan yavaşça çıkıyor. El hareketleri, jest ve mimikler ayrı ayrı. Normalde ben bir haber metnini birkaç dakikada okurum. Ama burada mümkün olduğunca en ağır şekilde okuyorsunuz. Kameranın dudak görüntülerini, harflerin çıkışını yakalayabilmesi gerekiyor. Zorlu fakat keyifli.”
Radyo Sputnik’in yapay zeka kullanımından bahseden Yazıcı’ya göre, Radyo Sputnik’in yapay zeka kullanımı etik kurallara dayanıyor:
“Her yapay zeka haberinin başında, haberin yapay zeka tarafından sunulduğuna dair bir uyarı yer alıyor. Bu konuyu yapay zeka toplantılarında konuştuk. En başta müdürümüz Fethi Yılmaz öne çıkardı bunu. Daha sonra Meta tarafından zorunlu hale getirilmişti bunu ama biz daha zorunlu hale gelmeden bunu hayata geçirdik. Fethi Yılmaz’ın öngörüsüyle başardık. Bana şöyle bir yorum da geldi: ‘Senin kendi diksiyonun daha güzel, neden bu böyle oldu’ dediklerinde, bu personanın bir yapay zeka olduğunu anlattık. Bu yapay zeka uyarısı beni de korumuş oldu. Ben tabii aynı zamanda bir şeyden daha korkuyordum. Tehlikeli bir mecra yapay zeka. Yapay zeka personanıza her şey söyletilebilir. Bununla alakalı olarak ciddi korkularım vardı ama onun öncesinde de Rusya ile sürekli görüşme halindeydik. Şirketle görüşme halindeydik. Çok şükür bir sıkıntı yok.”
Aile üyelerinin tepkilerini anlatan Yazıcı, küçük oğlunun durumu tam olarak kavrayamadığını söyledi ve mizahi bir anı anlattı:
“Küçük oğlum çok anlayamadı. Hala ben orada haberi sunmuşum gibi zannediyor. Uzun uzun anlattım ama çok anlayamadı. Büyük oğlum ise çok ilgilendi, hoşuna gitti. Onun da kaygıları vardı. ‘Anne sana her şeyi söyletebilirler, sana uygun düşmeyecek şeyler söyletebilirler’ dedi. Ben de öyle bir sıkıntı olmayacağına dair güvence verdim. Küçük oğlum ise ‘Benim annem yapay zeka, benim annem yapay zeka’ diye arkadaşlarına anlattı. Arkadaşları da ‘Annesi yapay zekaymış’ diyor.”
Yapay zekanın iş yükünü hafifleterek verimliliği artırdığının altını çizen Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazen öyle bir iş yoğunluğu oluyor ki, acil bir haber girişi gerektiğinde yapay zekadan yararlanabiliyoruz. İş yükünü hafifletiyor. Metni veriyorsunuz ve yapay zeka okumayı gerçekleştiriyor. Siz o esnada başka bir mesai ile uğraşırken, bir başka haber daha aynı anda oluşuyor ve yayına veriliyor.”
Yorum yaz