OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Makine Mühendisi Gürdallar: Kâr hırsı eğlence merkezindeki yangının boyutunu artırdı

Radyo Sputnik’e konuk olan Makine Mühendisi Meftun Gürdallar, İstanbul Beşiktaş’ta bir eğlence merkezinde yapılan tadilat sırasında meydana gelen yangının sebepleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gürdallar eğlence merkezinde denetimsizlik olduğunu savunurken, maksimum kâr hırsının can güvenliğini ikinci plana attığını söyledi.
Sitede oku
Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren eğlence merkezinde, tadilat esnasında çıkan yangınla ilgili Beşiktaş Belediyesi’nden de açıklama gelmişti. Belediye tarafından yapılan açıklamada "Tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir" denilmişti.
Makine Mühendisi olan aynı zamanda da yapı sektörü ve yangından korunma mevzuatları konusunda da çalışan Meftun Gürdallar, Radyo Sputnik’te Okan Aslan’la Gün Ortası programında yangının nedenleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili konuştu.

‘Denetimsizlik mevzuata uygun olmayan materyal kullanımını artırıyor’

Maksimum kâr hırsının can güvenliğini ikinci plana attığını ifade eden Gürdallar yalıtım amaçlı kullanan malzemelerin birçoğunun yangın standartlarından uzak olduğunu söyledi. Bunun en önemli nedenlerinden birini denetimsizlik olarak niteleyen Gürdallar, şunları kaydetti:

“Yangının çıkış nedeni muhtemelen yanıcı, parlayıcı maddelerin gerekli şekilde depolanmaması, kontrol altında tutulmaması, yüksek volümlü müzikle iştigal eden bir mekân olduğuna göre yüksek nitelikte bir ses yalıtımı yapma ihtiyacı duydular ve muhtemelen bunu da yaparken yanıcı, parlayıcı köpükler, yangın standardına uygun olmayan malzemeler kullandılar. Can güvenliği söz konusu olduğu yerlerde esas olarak can güvenliğine dönük malzemeler kullanılması lazım. Ama anladığım kadarıyla burada tam tersi yapılmış. Bu da tamamen denetimsizlikten ortaya çıkıyor. Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız gerek yerel yönetimler burada uygun malzemelerin kullanılıp kullanılmadığını kendi sorumluluk tanımları içerisinde denetlemek zorundalardır. Piyasada birçok malzeme yangın standardından uzak. Sistem maksimum kâr hırsıyla çalıştığından maalesef can güvenliği çok rahatlıkla ihmal edebiliyorlar. Burada bir kaçak işlem var. Kaçak işlem dediğimiz 16 katlı bir apartmanın altında 50-60 tane işçinin çalıştığı bir yerde kimsenin haberi olmuyor. Şikâyet olmadı mı mesela, Olduysa bu neden kayıtlara geçmedi veya neden gereği yapılmadı bilemiyorum.”

‘Kısa sürede iş bitirme isteği kaçınılmaz sonuçlar doğuruyor’

Tadilat yapımı için de birtakım kuralların olduğunu dile getiren Gürdallar, “Bu tür yerlerde kriz anında ikinci bir kaçış kapısının, yangın merdiveninin, yangın çıkışının olup olmadığı, yangın hassasiyeti olan kapıların, dedektörlerin olup olmadığı, yangın sırasında yönlendirmelerin insanların görebileceği şekilde olup olmadığı gibi bilgiler olur. Burası tadilat halinde olduğu için belki bu sistemler çalışmıyordu ama tadilatın yapımı için de birtakım kurallar vardır. Bu kadar detaylı çalışılması gereken bir yerde kısa sürede iş bitireceğiz diye uğraşırsak böyle kaçınılmaz sonuçlara gitmek maalesef karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

‘Etik ilkeleri ayakta tutmalıyız’

Yapılan işlerde etik ilkelerin göz önünde bulundurulması ve meslek odaları ile fikir alışverişinin kesintisiz sürmesi gerektiğini dile getiren Gürdallar, şunları söyledi:

“İnsan malzememiz küçük kazanımlar uğruna büyük riskleri göze almayacak bir kalitede olması lazım. Tabiplerin ettiği Hipokrat yemini gibi biz mühendislerin de mesleğe başlarken bir yeminleri vardır. Halkın çıkarı için çalışacağımıza diye yemin ederiz ama en yukardan en aşağıya yeminini kimse tutmuyor. Bunu bir milat olarak düşünelim, 31 Mart Seçimlerinden itibaren göreve yeni gelen bütün belediye başkanları, onların çalışacağı kadrolar, onların kazanmasında katkısı olan ve meclis üyesi olan esnafta, halktan olan insanlar lütfen ellerini vicdanlarına koysunlar. Bulundukları makamları küçük çıkarlar uğruna kullanmasınlar. Halkın çıkarlarına ve uzun vadede kendi çıkarlarını sağlayacak akılcı, bilimsel çözümlere itibar etsinler. Bununla beraber meslek odaları ile bir fikir alış verişi içerisinde olsunlar bu konunun uzmanlarının görüşlerine başvursunlar, onların tavsiyelerini dinlesinler. Maalesef bunlar kulak arkası ediliyor. Çünkü insan malzememizde beklediğimiz etiği yaratamıyoruz.”

Yorum yaz