DÜNYA

Husiler, Yemen'de barış anlaşmasını imzalamaya hazır: 'ABD ve İngiltere'ye karşı birleşme zamanı'

Husiler, Yemen'deki barış sürecine katılmaya hazır olduklarını duyurarak Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonunu "savaş tüccarlarının yolunu kesmek" için benzer bir adım atmaya çağırdı.
Sitede oku
Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Meşat, Arap koalisyonunun 26 Mart 2015'te Yemen'de operasyonlarına başlamasının dokuzuncu yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, barışa doğru adımlar atma niyetlerini vurguladı.
Meşat, barışın tesisi ve sürdürülebilirliği için çaba harcamaya kararlı olduklarını belirterek, Umman'ın himayesinde yapılan müzakerelerde uzlaşılan barış planını imzalamaya hazır olduklarını ifade etti.
Ayrıca, Arap koalisyonunu Yemen'deki barış çabalarına destek olmaya ve saldırıları durdurarak barışı sağlamaya çağırdı. Meşat, Amerika ve İngiltere liderliğindeki savaş tüccarlarının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Arap Koalisyonu'ndan yanıt bekleniyor

Henüz Arap koalisyonundan Meşat'ın açıklamasına ilişkin bir yanıt gelmedi, ancak koalisyon daha önce Yemen'deki barış sürecine kararlı bir şekilde destek vereceğini ifade etmişti. BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, geçen yıl yaptığı açıklamada Yemen hükümeti ve Husilerin kapsamlı bir ateşkes ve Yemenlilerin durumunu iyileştirmeyi içeren tedbirlere bağlı kalacaklarını duyurmuştu.
Yemen'deki siyasi çözüm çabaları, Suudi Arabistan ve Umman'ın arabuluculuğunda yürütülüyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri kontrol ederken, Suudi liderliğindeki koalisyon güçleri Husilere karşı Yemen hükümetini destekliyor.
İsrail- Filistin çatışması
Husilerden Arap dünyasına çağrı: ABD ve Avrupa'ya petrol ihracatını azaltın
Yorum yaz