OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Vize krizi derinleşiyor

Okan Aslan'la Gün Ortası'na katılan Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, vize krizinin sebebine değindi. Çalışkan, "Giden kişiler zamanında dönmüş olsa, orada oturum alacağım diye Avrupa ülkelerinde de bir vizyonumuz olur, pasaportumuzun değeri olur.” dedi.
Sitede oku
Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, Okan Aslan’la Gün Ortası’na konuk oldu. Çalışkan son zamanlarda yaşanan vize krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Vize almanın zorlaşmasının sebebini Çalışkan şöyle anlattı:
“Türklere göçmen gözüyle bakılıyor. Avrupa’ya gittiklerinde gelmeyecek, çalışacak, iltica edecek gözüyle bakılıyor. Herhangi sıradan bir kişinin müracaatı da reddediliyor. ‘Sen üye devlet topraklarından ayrılma niyetinde değilsin’ deniyor. İki evrakla mı bu kanaat getiriyorlar? Başvuranlar iş insanı, fuar katılımcısı oluyorlar, ret alıyorlar. Daha önce gidip iltica edenlerin yanlışlıkları etkili oluyor.”
Her ülkenin kendine göre prosedürü olduğuna değinen Çalışkan, “Kolay ülke başvurusu diye bir şey yok. Hepsinin standardı aynı. Ama mesela Yunanistan esnek tutuyordur, Portekiz 10 pasaporttan 3 tane verirse seviniriz. Portekiz kadar katı bir elçilik yoktur ki vizeyi kolay versin. Kişinin dosyasındaki maddi durumuna, SSK’sına, geri dönüş garantisine, güçlü aile bağına bakarak değerlendiriliyor” dedi.
Vize başvurusunda bulunan Türklerin yarısından fazlasının ret aldığını söyleyen Çalışkan, vizelerin alınamamasının sebebini şöyle açıkladı:
“Zaten giden kişiler zamanında dönmüş olsa, orada oturum alacağım diye Avrupa ülkelerinde de bir vizyonumuz olur, pasaportumuzun değeri olur.”
Yorum yaz