GÜNDEM DIŞI

Yazar Rıdvan Hatun: “Öykülerimde istismarın kendisini anlatmak yerine etkisine odaklandım”

Yazar Rıdvan Hatun, Serhat Sarısözen’le Gündem Dışı’nda stüdyo konuğu oldu.
Sitede oku
Yazmaya henüz ilkokulda başladığını aktaran Rıdvan Hatun, yazarlık serüveninden bahsetti:
“Yazmaya ilkokul üçte Güzel Yazı dersimize giren öğretmenimin derste okuduğu öykülere, şiirlere duyduğum hayranlıkla başladım. O zamandan bu zamana aralıklarla yazma denemelerim oldu. 2010 yılından itibaren yazıya daha çok vakit ayırmaya çalıştım. 2020’de pandemiyle evlere kapandığımız dönemde bütün vaktimi yazıya ayırabildim. Atölyelere kayıt yaptım. Notos yazı atölyesiyle öyküler birikti, gelişti. Tamamlandığını düşündüğüm öyküleri edebiyat dergilerine yollamaya başladım. Sırasıyla Sözcükler, Notos, Varlık, Kitap-lık dergilerinde yayımlandılar. İlk öykü dosyamı oluşturunca Can Yayınlarına gönderdim. 2023 Aralık’ta Billur Örüntüler yayımlandı”.
Rıdvan Hatun, öykülerinde istismarı yeniden üretmek yerine, sonraki nesillerdeki etkisine odaklandığını vurguladı:
“Bazen bir hesabı yaparken, o defterin kapanacağına inanmak çok saflık oluyor. Kapanmıyor tabi. Öykülerimde istismarın kendisini anlatıp onu yeniden üretmek yerine sonraki nesillerde özellikle torunlardaki etkisine odaklandım. Bu daha baka bir pencere açıyor, o şiddetin dışına çıkmış oluyorsunuz.”
Rıdvan Hatun, ilk kitabı Billur Örüntüler’de karanlıkta el yordamıyla ışığın düğmesine ulaşmaya çalışan insanları anlatıyor. Hayatta kalmaya çabalayan insanlar, başkalarının hayatta kalması için çabalayan insanlar, aile denen taşıması zor yükü sırtlanan insanlar. Birbirinden farklı dünyaların küçük sahnelerinden; büyük, tedirgin edici anlatılar var bu öykülerde
Yorum yaz