OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Nurten Sırma: Ekmek ve simit fiyatlarındaki yükseklik toplumun tahammül gücünü zorlar

Okan Aslan'la Gün Ortası'na konuk olan Gıda Güvenliği Denetimi Uzmanı Nurten Sırma, ekmek ve simit fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Sırma, "Bir toplumda gıdanın karmaşa yaratma gibi bir marifeti olursa orada iki şey insanların tahammül gücünü zorlar: Ekmek ve simit fiyatındaki yükseklik" dedi.
Sitede oku
Gıda Güvenliği Denetimi Uzmanı Nurten Sırma, Okan Aslan’la Gün Ortası’na konuk oldu. Sırma, ekmek ve simit fiyatlarında yeni dönemi değerlendirdi.
“Bugün 15 Mart Dünya Uyku Günü, ama tüketici hakları konusunda uyumayalım” diyerek söze başlayan Sırma, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ekmek ve simit fiyatlarına dair kararını şöyle değerlendirdi:
“Normalde ekmekle ilgili serbest bir fiyatlama yoktu. Diğer ürünler gibi serbest yapısı yoktu. Çünkü Türkiye’de ekmek çok önemlidir, bütün evlerde olması gerekir. Yine de fırıncıların belirlediği maliyet unsurlarına göre bir fiyatlama yapılıyordu. Fakat dün Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan konunun içine ekmekten sonra simit de dahil edildi. Sözün özcü Ticaret Bakanlığı’ndan onay alarak aslında fiyatın belirleneceğine dair yönetmelikte geçen madde. Ticaret Bakanlığı’ndan olumlu görüş almak kaydıyla bir komisyon kurulması öngörülüyor. Yani maliyet unsurlarını, fırıncıların üye olduğu birliklere fırıncılar belirtecekler. Onlar da bu taleplerini odaları vasıtasıyla kurulacak komisyonlara bildirecekler.”
Ekmek ve simit fiyatlarındaki yükselişin toplumun tahammül gücünü zorlayacağını belirten Sırma şunları söyledi:
“İşin sosyolojik tarafına bakarsanız bir toplumda gıdanın karmaşa yaratma gibi bir marifeti olursa orada iki şey insanların tahammül gücünü zorlar: Ekmek ve simit fiyatındaki yükseklik. Üst tavan et fiyatıdır, alt taban ise ekmek ve simit fiyatıdır.”
Yorum yaz