EKONOMİ

Bakan Şimşek: Kurumlar vergisi ve gelir vergisini artırmayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 2024'ten sonra ekonomi programının güçlü sonuç vereceğini söyledi. Vergilerle ilgili tutumlarının net olduğunu söyleyen Şimşek "Kurumlar vergisini artırmayacağız. Gelir vergisini artırmayacağız" diye konuştu.
Sitede oku
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk'te ekonomide gelinen son durumla ilgili bilgi verdi.
Bakan Şimşek, 2024 yılından sonra uygulanan ekonomi programının güçlü sonuç vereceğini ifade ederek, "finansmana" dedi.

'Vergiyle ilgili tutumumuz net'

31 Mart seçimlerinin ardından orta vadeli programda ön görmedikleri bir adım atmayacaklarını belirten Şimşek, vergilerle ilgili konuya da açıklık getirdi.
Şimşek, "Vergiyle ilgili tutumumuz net. Kurumlar vergisini artırmayacağız. Gelir vergisini de artırmayacağız. KDV genel oranlarını artırmayacağız" dedi.

'Hazirandan itibaren itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak'

Seçim öncesi belirsizlik yaratmaya yönelik spekülasyonlar yapıldığına da dikkati çeken Şimşek, "Kasıtlı üretilen bir takım spekülasyonlar var" şeklinde konuştu:
"Hazirandan itibaren itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile."
Dünyada enflasyonda düşüşün olduğunu belirten Bakan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"ABD Merkez Bankası gibi bankaların faiz indirimine gitmesine neden olacak. Büyüme bizi ilgilendiren bölgelerde, 2 bölge var. Biri euro bölgesi. Orada büyüme 0,9'a çıkacak. Dünya ticareti 3.3'e çıkacak geçen seneye göre. Bizi ilgilendiren Ortadoğu ve Orta Asya'da da büyüme olacak. 2024'ten sonra ekonomi programı güçlü sonuç verecek. Türkiye'nin bir hikayesi var.
"Bu programın esası milletimizi hayat pahallılığından kurtarmaktır. Biz buna teknik olarak fiyat istikrarı diyoruz" diyen Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
Türkiye bundan 10 yıl önce neredeyse oradaydı. Kalıcı olarak düşük tek hanelerdeydi. Türkiye birçok bölgesel, küresel şok yaşadı. Geçen sene bir program ortaya koyduk bunun da amacı enflasyonda tek haneye inmek. Türkiye'de mali disiplin her zaman önemsendi ve hayata geçirildi aslında. Geçen sene Türkiye çok büyük bir deprem felaketi yaşadık ve bütçe açığı büyüdü. Biz geçen sene bu rakamı indirdik, bu önemliydi güven sağlamak için. Bu sene de deprem harcamaları gerçeği ile yaşamak zorundayız. Bu sene de açık nispeten yüksek seyredecek. Bizim amacımız 2025 itibarıyla deprem harcamaları dahil bu açığı yüzde 3'ün altına çekmek. Büyük açık demek, nesiller arası adaletin bozulması demektir. Biz harcamaları deprem hariç kontrol altına aldık. Gelir ayağında adımları attık. Bizim yaklaşımımız Merkez Bankası'na enflasyonu aşağı çekmekte yardımcı olmak istiyoruz. Bu önümüzdeki sene çok güçlü bir şekilde devreye girecek. Bütçe açığını kalıcı bir şekilde yüzde 3'ün altına çıkmak istiyoruz. "

'Harcamaları gözden geçireceğiz'

Harcamaları gözden geçireceklerini ifade eden Şimşek, "Daha üretken, verimli alanlara yönelteceğiz. Kayıt dışılık ile mücadele edeceğiz. Çok ciddi düzenlemeler çalışıyoruz" dedi ve şunları ekledi:

'Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız'

Nokta atışı olacak. Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız. Kayıt dışılık hak yemek demektir."

' Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yaptırmak'

Kira sözleşmelerine ilişkin de konuşan Şimşek, "Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yaptırmak. Son 2 ayda 420 binden fazla kapı çaldık. Elimizdeki bilgilerle, fiili durumu karşılaştırdık. Bu ay sonunda kira beyannamesi verilmesi lazım" diye konuştu.
Geçen yıl Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) devreye sokulmasıyla kurun dengelendiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

2023'ün haziran ayından itibaren kuru serbest bıraktık müdahale etmedik. Orada kurda bir düzelme oldu. Geçen seneki koşullarla 2024 ilk çeyreğindeki koşullar çok farklı. Geçen sene politika faizi çok düşüktü enflasyona oranla. Şu an piyasanın beklediği oranla reel, yüksek bir faizdir. Piyasa yüzde 38 bir enflasyon öngörüyor. Geçen sene mayıs ayında cari açık 60 milyar doların üzerine çıkmıştı. 30 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın inmesi demek dövize ihtiyacın azalması demek. Kaynak girişi var. Dünya bankası gibi uluslararası kuruluşlardan kaynak girişi var. Sermayeye erişimde bir sorun yok. Cari açık daraldığı için kaynak arayışı azalıyor. Kur korumalıda ciddi bir düşüş var. Politakımız Türk Lirayı destekliyor. Bu düşüş Türk lirasına güvenin göstergesi.

EKONOMİ
Şimşek: Türkiye yüksek gelirli ülkeler grubuna girebilecek
Yorum yaz