GÜNDEM DIŞI

Gazeteci yazar Melda Davran: “Osmanlı son döneminde aydın kadınlar büyük mücadeleler verdi.”

Gazeteci yazar Melda Davran, Serhat Sarısözen’le Gündem Dışında stüdyo konuğu oldu.
Sitede oku
Son kitabı Kalbinin Rotasındaki Kadınlar kitabında Melda Davran, Türkiye'nin ilk dublaj sanatçılarından Adalet Cimcoz, dramını neşesiyle örten Adile Naşit, "Ben modayı taklit etmem, yaratırım," diyen Alev Ebuzziya, ilk kadın parti genel başkanı Behice Boran, hastaneler kuran Bezm-i Âlem Sultan, rehberi "Küçük Prens" olan filozof İoanna Kuçuradi gibi öncü kadınların yaşam öykülerini ele aldı.
Melda Davran, kadın hakları kazanımı konusunda şunları söyledi:: “İsmet İnönü de Mustafa Kemal Atatürk de ‘kadınlara bu hakları biz vermedik, kendileri aldılar’ diyor. Ne kadar zarif değil mi? Bütün haklar çok rahat verildi ve kadınlar bunu aldı diyemeyiz. Çok büyük mücadeleler var, büyük sıkıntılarla mücadele ediyorlar.”
Türkiye'nin farklı dönemlerinden, toplumun farklı katmanlarından gelseler de kendilerine dayatılanları değil, kalplerinin sesini dinlemeyi tercih eden kırk bir kadının çarpıcı hayat öyküsünü anlatan Davran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Osmanlı’nın son dönemindeki aydın kadınların üstünde o kadar büyük baskı var ki çok iyi eğitim almak ya da aristokrat bir aileden gelmek bile bir şey ifade etmiyor. Camdan tavanları delmek için çok büyük mücadele vermeleri gerekiyor erkeklerin dünyasında.”
Yorum yaz