OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Önen: Brent petrolün yükselip düşmesi akaryakıt fiyatlarındaki en önemli etken

Okan Aslan'la Gün Ortası'na konuk olan Yalçınkayalar Global Enerji Satış Müdürü Bülent Önen, akaryakıt fiyatlarının düşüş ve yükseliş sebeplerini sıraladı. Önen, "Burada brent petrolün yükselmesi ve düşmesini en önemli etken olarak sayabiliriz" dedi.
Sitede oku
Yalçınkayalar Global Enerji Satış Müdürü Bülent Önen, Okan Aslan’la Gün Ortası yayınının konuğu oldu.
Önen, akaryakıt fiyatlarının artışına, fiyatların nasıl belirlendiğine dair bilgilendirmede bulundu. Önen konuya dair şunları söyledi:
“Akaryakıt fiyatları 2005 yılından itibaren en yakın erişilebilir serbest dünya piyasa oluşumu dikkate alınarak meydana geliyor. Tüm akaryakıt ürünlerinin fiyatı ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle beraber, her bir ürün fiyat-arz-talep dengesine göre de ayrı ayrı belirlenebiliyor. Rafineri fiyatları en yakın erişilebilir serbest dünya piyasası olan Akdeniz havzasında oluşan benzin ve motorin fiyatları emsal alınarak, belli bir metodolojiyle oluşturuyorlar.”
Akaryakıt fiyatlarının düşüş ve yükselişine dair sebepleri sıralayan Önen, “Burada brent petrolün yükselmesi ve düşmesini en önemli etken olarak sayabiliriz. Bunun yanında rafinerilerin fiyat metodolojisi çerçevesinde uluslararası piyasalarla yaşanan dalgalanmalar yurt içi fiyatlara hemen yansımayabiliyor. Bu metodolojiyle rafineri sahipleri, referans fiyat ortalaması belli bir bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliğine gitmiyorlar” dedi.
“Ürün fiyatlarıyla ham petrol fiyatları arasında pozitif yönlü ve yüksek bir korelasyon var” diyen Önen şöyle devam etti:
“Ham petrol fiyatlarında, brent fiyatları gösterdi olarak kabul ediliyor. Türkiye’de akaryakıt fiyat oluşumunda ise doğrudan belirleyici olan ve yurt içi fiyatları etkileyen unsur, ham petrol fiyatından ziyade işlenmiş petrol yani benzin ve motorinin uluslararası piyasadaki kendi fiyatları oluyor. Dolayısıyla brent petrol fiyatındaki değişim aynı oranda işlenmiş ürünlere yansımayabiliyor.”
Yorum yaz