OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma: Gıda sektöründe tuzun önemi büyük

Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, tuz azaltma kotasına dair konuştu. Sırma, "Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve gıda sektörünün içinde yaptığı bir sözleşme bu. Fakat bu o kadar kolay değil. Gıda sektöründe tuzun çok büyük bir önemi var" dedi.
Sitede oku
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komite Başkanı ve Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, Okan Aslan’la Gün Ortası programında Bakanlık’tan yapılan tuz azaltma kotasına dair değerlendirmelerde bulundu.
Sırma şöyle konuştu:
“Tuz dediğimiz şeyi gün içinde pek çok yerden alıyoruz. Tuz miktar olarak en az kullandığımızı düşündüğümüz şey fakat yokluğunda da aslında yemeğin lezzeti bakımından büyük bir eksiklik yaşıyoruz. Bir sürü yerden hayatımıza giren tuz kaynakları var aslında. Dünya Sağlık Örgütü der ki, kişi başında günde 5 gram tuz tüketimi yeterlidir. Dolu dolu 1 çay kaşığı, 5 grama tekabül ediyor. Fakat birkaç araştırma şirketi Türkiye’de günlük olarak 18 gram tuz tükettiğimizi ölçmüş. Bence daha da fazla tüketiyoruz. DSÖ’nün bu açıklaması, Birleşmiş Milletler üye ülkelerine bir ev ödevi gibi bir şey verdi. Dedi ki, gıda sektöründe tuz tüketimine yönelik bir reformülasyon çalışması yapın. Tuz sadece lezzet verici bir katkı maddesi değildir. Buzdolabından önce tuzun varlığı sayesinde gıdalar saklanabildi.”
Tuz azaltımına dair uygulamayı değerlendiren Sırma, “Bu elementin vücutta eksikliği de fazlalığı da sorun. Dünyada 1.3 milyar tansiyon problemi yaşıyor. Ve bu üstü örtülü bir şekilde ölüm nedeni. Dolayısıyla yüksek alıma karşı bütün ülkelerin önlem almalarını istiyorlar. Dolayısıyla ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve gıda sektörünün içinde yaptığı bir sözleşme bu, tuz azaltımına dair verilen bir söz. Fakat bu o kadar kolay değil. Gıda sektöründe tuzun çok büyük bir önemi var.” dedi.
Yorum yaz