Ukrayna krizi

UAEA Başkanı Grossi, Zaporojye nükleer santralinin güvenliğini sağlama çabalarına övgüde bulundu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin Zaporojye Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) güvenliğini sağlamaya yönelik ortak çabalara övgüde bulunduğu bildirildi.
Sitede oku
Zaporojye NGS idaresinin Telegram kanalından yapılan açıklamaya göre, santrali ziyaret eden UAEA Başkanı Grossi, tesisin güvenliğini sağlamaya yönelik ortak çabaları övdü.
Grossi’nin UAEA misyonu çalışanları ve Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir ekiple birlikte Zaporojye NGS’ne ulaştığında dikkat çekilen açıklamada, başkan ile birlikte bir başka gözlemci grubunun da rotasyon amacı ile geldiği, mevcut misyonun yerine geçecek olan UAEA ekibinde 4 gözlemcinin bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Rafael Grossi, ziyaret sırasında başlıca ortak görevin Zaporojye NGS’nin nükleer güvenliğini ve emniyetini sağlamak olduğunu vurguladı. Başkan, bu yöndeki ortak çabaları olumlu olarak değerlendiriyor” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca Zaporojye NGS Direktörü Yuriy Çerniçuk’un santralde güvenli çalışmayı sağlamak için yeterli sayıda kalifiye personelin bulunduğunu belirttiği ifade edildi.
Haziran 2023’te Kahovka barajının yıkılmasının ardından santral uzmanlarının sürdürülebilir su tedarikini sağlamak için bir dizi önleyici ek önlem uygulamaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada, püskürtme havuzlarının beslenmesi için 11 ek kuyunun daha açıldığı, ayrıca santrale soğutma suyunun sağlanması amacı ile soğutma havuzunun Dinyeper Nehri’nden beslenme imkanlarının üzerinde çalışıldığı vurgulandı.
DÜNYA
Rosatom ve UAEA, Zaporojye NGS'ye ilişkin tam kapsamlı istişareler konusunda anlaştı
Yorum yaz