“Eskiden bizim ‘acaba gerçekleştirilebilir mi’ diye hayal ettiğimiz şeylerin çok ötesi gerçekleştiliyor artık. Hayaller artık gerçeklerin peşinden koşuyor. Yapay zeka destekli sağlık bilimleri alanı çok hızlı gelişen bir alan. Verinin çok olduğu bir alan. Yapay zeka çalışmalarının daha ziyade sağlık bilimlerine odaklı olmasının temel gerekçesi şu: yapay zeka algoritmaları, verinin yoğun olduğu ve büyük olduğu alanlarda kendisine uygulama alanı buluyor. Kendisini daha doğru ifade ediyor. Sağlık bilimlerinde biyolojik veri toplanıp çözünürlüğü arttıkça daha büyük bir veri tabanı oluşuyor. Elon Musk’ın girdiği beyin çipi çok doğru bir alan. Çipe ‘telepathy’ dediler. Şirketin adı Neuralink.
İmplant kavramını biliyoruz. Sibernetik ne demek? Sibernetik implant şu: canlılardaki, insan demiyorum çünkü hayvan deneyleri de yapıldı, canlılardaki sinir sistemini bilgisayar sistemlerine uyarlamaya çalışan bilim dalı. Neyi amaçlıyor? Biyolojik bedenden toplanan verileri aktarıyor. Burada mesela beyin var. Felçli hastalarda beyin bir sinyal üretiyor, mesela uzuvlarınızı oynatmayı düşünüyorsunuz. O düşünüldüğü anda nöronların olduğu bölgenin aktive olduğunu biliyoruz. Aktive oluyor ama bu komut vücuda iletilemiyor. Neden? Çünkü felçli. Felçli olduğu için üretilen sinyal beyinde kalıyor. Bizim orada, beyinde üretilen sinyali, exoskeleton yani harici iskelet (dış iskelet) sistemi üzerinden vücuda transfer etmemiz mümkün.
Elon Musk’ın yaptığı da oldukça küçük boyutta bir ürün. İçinde elektrotlar olan, pilli, bluetooth üzerinden iletişim kurabilen bir implant. Bu cihaz, beyindeki ilgili bölgelerde bir aktivasyon gözlemlediğinde diyor ki, hasta sağ kolunu oynatmayı düşünüyor. Tabii birçok eklem hareketi olabilir. Bütün bu sinyal harici sistem üzerinden tutulup kullanılabiliyor. Tabii bu geliştirilen implantın temel özelliği, hastanın telefonlarla veya bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlamak. Yani felçli hastaya bunu taktığımızda, telefonu ile bizimle iletişim kurabilecek. Arama yapıp mesaj atabilecek. Fotoğraf çekebilecek. Telefonda yapabildiği her şeyi yapabilecek. Dolayısıyla fiziksel yeterliliği henüz yok fakat beyinde bunu yapabilme yetisi var. Çünkü sinyal üretilmeye devam ediyor. Üretildikçe de o sinyalleri okuyan bir implant Elon Musk’ın yaptığı. Bir beyin-bilgisayar arayüzü yani.”