DÜNYA

Paşinyan’dan Bakü’ye silah kontrolü anlaşmasını imzalama önerisi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’la silah kontrolü anlaşmasını imzalamayı önerdi.
Sitede oku
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, iktidardaki Sivil Sözleşme partisinin Gavar şehrindeki üyeleriyle görüşmede, Fransa ve Hindistan’dan yaptıkları silah alımıyla ilgili olarak Azerbaycan’dan gelen eleştirileri yersiz bularak, “Azerbaycan, Ermenistan’ın kendi ordusuna sahip olmaması gerektiğini düşünüyorsa bununla ülkemizin var olma hakkını sorguluyor. Bu da kesinlikle kabul edilemez” dedi.
Bu meselenin, bölgesel güvenlik bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Paşinyan, her iki ülkenin silah alımı konusunda endişelere sahip olabileceğini belirterek, “Bu nedenle olası bir savaşı dışlayacak barış anlaşmasının imzalanması gerekiyor. Ancak Azerbaycan’ın ileri sürdüğü öneriler yüzünden Bakü’nün yeni çatışmaları meşrulaştırmaya çalıştığı izlenimi oluşuyor” ifadesini kullandı.
Çatışma riskini kaldırmak için her iki ülkenin ordu birliklerini sınırdan tahliye etmesini önerdiklerini dile getiren Ermenistan lideri, Azerbaycan’ın bu öneriyi reddettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sınır bölgeleri askersizleştirmeyi teklif ediyoruz. Azerbaycan karşı çıkıyor. Gelin silah kontrolü anlaşmasını imzalayalım. Ermenistan ve Azerbaycan’ın silahlanmayla ilgili somut anlaşmalara varması ve bu anlaşmaların uygulanmasını kontrol etme fırsatına sahip olması gerekiyor.”
Taraflar gerçekten de barış istiyorsa bu sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyen Paşinyan, henüz Ermenistan ve Azerbaycan’ın farklı diplomatik diller kullandığını belirterek, “Her iki ülkenin içinde ve dışında, barışa ilgi duymayan güçler var ve olmaya devam edecek. Yine de barış sürecinde önemli olan, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin duruşları ve retoriği” diye ekledi.
DÜNYA
Ermenistan duyurdu: 'Azerbaycan ile barış anlaşması birkaç gün içinde imzalanabilir'
Yorum yaz