FETHİ YILMAZ’LA YAZI-YORUM

Zenginden alınan ek vergi öğrenciye ücretsiz yemek oldu

Fethi Yılmaz, ABD'nin Massachusetts Eyaleti'nde uygulanan zenginden alınan ek vergi sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine konuştu.
Sitede oku
Fethi Yılmaz, 30 Dakika programında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Massachusetts Eyaleti’nde geçen yıl gerçekleştirilen bir uygulamadan bahsetti.
Bu uygulamaya göre zenginlerden alınan ek gelir vergisi sonucu temel eğitimdeki öğrencilere ücretsiz okul yemeği, toplu taşıma sisteminde iyileştirme, kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere harçsız eğitim gibi durumlarda ek bir kamusal finansman sağlandığı ortaya çıktı.
Bu sistemin Türkiye’de uygulanabilirliğini sorgulayan Yılmaz şöyle konuştu:
“Türkiye’de vergilendirme daha çok ‘emekçi’den alınıyor. Herkesten alınıyor ama genel olarak ülkeye vergi anlamında en çok katkısı olan toplam bu. Türkiye’de benzer bir sistem olabilir mi? Tabii ki olabilir ama ABD tarzı eyaletlerle yönetilen ülkelerden biraz daha farklı. Türkiye daha üniter bir devlet. Buna rağmen olma ihtimali çok yüksek. Türkiye’de biz daha çok zenginlere vergi affı haberlerini duyuyoruz. En son şans oyunlarının vergisi yarı oranında düşürülmüştü. Burada çark biraz daha farklı işliyor.”
Yorum yaz