YENİ ŞEYLER REHBERİ

Dünyadaki ilklerden: Üç santimlik kesi ile aort kapağı değişimi operasyonu

Üç santimlik kesi ve ileri düzey görüntüleme sistemleri yardımıyla aort kapağı değişimi yapan ve dünyada bu komplekslik seviyesindeki ilk ameliyatlardan birini gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Mustafa Serkan Durdu, yapılan operasyona ilişkin detayları paylaştı.
Sitede oku
Prof. Dr. Mustafa Serkan Durdu, robotik cerrahi sayesinde ameliyatlardaki travmaların çok ciddi oranda azaldığını aktardı:
“Genel olarak şunu söylemek yanlış olmayacaktır: Kalp cerrahisi, tüm tıp disiplinleri içerisinde değerlendirdiğimizde, modern kalp cerrahisi 1950’lerin sonuna doğru başlayan ve teknolojiyi hızlı kullanması kapsamında tıp branşları arasında en hızlı ilerleyen branş olarak gündemde. Teknolojinin avantajlarını kullanmak da bu ivmede önemli rol oynuyor. Son on yıldır kendi cerrahi ekibimizde, endoskopik ve robotik kalp cerrahisi, önemli gelişmeler sağladı. Geldiğimiz nokta itibarıyla, kalp cerrahisini ilgilendiren operasyonların yüzde 95’i, endoskopik ve robotik cerrahi teknikleri ile çözümlenmekte. Bu, beraberinde birçok avantajı getiriyor. Bir hastalığı tedavi ederken hasta üzerinde yaratmış olduğumuz travma, cerrahi operasyonların başlıca risklerinden birisi. Robotik cerrahi ile bu travmalar çok önemli oranda azalmış vaziyette.”
Hastanın hem ana damarında genişleme olduğunu hem de aort kapakçığı yetmezliği bulunduğunu belirten Prof. Dr. Durdu, operasyonun ne kadar komplike olduğuna dikkat çekti:
“Gündeminize düşen konu, kalp cerrahisinin oldukça kompleks ameliyatlarından bir tanesi. Kalpten çıkan ana damarın genişlediği, beraberinde aort kapağı yetmezliği vardı. Beyne giden damarın bölgesine kadar genişlemiş bir hastamızdı. Klinik önemi şu: Damar belli bir çapa ulaştığında, damar duvarında incelme oluyor. Bir balonu şişirdiğinizde nasıl ki bir noktadan sonra balon inceldiği için nasıl patlıyorsa, bu hastalıkta da durum öyle. Öte yandan kalp kapakçığındaki yetmezlik, kalp yetmezliğine sebep olabilecek bir durum.”
Yapılan cerrahi operasyonun dünyadaki ilk örneklerden birisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Serkan Durdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu hastamızda, endoskopik yöntemle, göğüs kafesini açmadan ve yüksek teknoloji gerektiren cerrahi enstrümanlarla ve görüntüleme sistemleri ile beraber, bu tanımladığımız hastalıkların patalojilerini tamamen ortadan kaldıracak bir cerrahi işlem yaptık. Tabii bu uçta bir örnek, oldukça kompleks bir cerrahi. Bugüne kadar ekibimiz yaklaşık 45 civarında operasyon yaptı ama bu komplekslikteki hem Türkiye’de hem de dünyada ilk operasyon olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bunları söylerken meslek etiğine ve ahlaka çok dikkat etmek lazım. Bir söylemde bulunmadan önce bunun yayınlanmamış olsa bile dünyada yapılmış olması durumunda ilk dersek, meslektaşlarımıza saygısızlık olacak. Fakat gerek robotik cerrahi topluluklarında, gerek Avrupa cemiyetinde gerekse Amerika cemiyetinde, bu işlerin yapılmadığını ve ekibimizce ilk kez gerçekleştirildiğini heyecanla paylaşabilirim.”
Yorum yaz