DÜNYA

Çinli özel şirket i-Space, 'yeniden kullanılabilir' SQX-1 Y7 roketiyle kargo kapsülü fırlattı

Çinli özel havacılık ve uzay şirketi i-Space, 'SQX-1 Y7' roketiyle yeniden kullanılabilir özellikteki kargo kapsülünü uzaya gönderdi.
Sitede oku
Xinhua'nın haberine göre, AZSPACE'in geliştirdiği 'DEAR-1' kargo kapsülü Gobi Çölü'ndeki Ciüçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı. Kapsül, Güneş Eşzamanlı Yörünge'deki planlanan konumuna ulaşırken fırlatış, SQX-1 roketleriyle icra edilen 3'ncü başarılı görev oldu.
I-Space, 'SQX-1 Y1' roketiyle 2019'da iki uyduyu Alçak Yer Yörüngesi'ne yollayarak, Çin'de özel bir şirketin ürettiği roketle ilk başarılı uydu fırlatışını gerçekleştirmişti.
'Hyperbola-1' olarak da anılan SQX-1 roketleriyle 2021'de iki, 2022'de de bir fırlatış başarısız olmuştu. Şirketin bu yıl nisan ayında Güneş Eş Zamanlı Yörünge'ye yaptığı deneme fırlatışı ise başarıyla sonuçlanmıştı.
I-Space, ayrıca 10 Aralık'ta 'Hyperbola-2' adını verdiği, metan ve sıvı oksijenle çalışan yeniden kullanılabilir özellikteki roketinin test uçuşunu yapmıştı.
Çin'in uzay programında ana taşıyıcı işlevi gören Longh March (Uzun Yürüyüş) roketleri dışında, özel şirketler i-Space'in Hyperbola-1 (SQX-1), Galactic Energy'nin 'CERES-1', Space Pioneer'in "TL-2" ve LandSpace'in 'Cuçüe-2' (ZQ-2) roketleri fırlatışlarda kullanılıyor.
DÜNYA
ABD’den Kuzey Kore’ye nükleer uyarısı: 'Rejimin sonu olur'
Yorum yaz