YENİ ŞEYLER REHBERİ

Uzmanı anlattı: "Siber saldırganlar Türkiye'yi hedef alıyor. Dünya ortalamasından yedi puan fazla"

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Mert Değirmenci, Türkiye'nin maruz kaldığı siber saldırı tehditlerini anlattı.
Sitede oku
Türkiye’nin siber saldırıda en çok hedef alınan ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken Mert Değirmenci, bunun sebeplerinin Türkiye’nin jeopolitik gücündeki artış olduğunu belirtti:
“Analizlerimize göre Türkiye, siber suçluların en çok hedef aldığı bölgelerden birisi. Türkiye, jeopolitik açıdan söz sahibi olan, dış politikadaki duruşlarıyla süreçleri etkileyen, önemli bir konumda. Savunma sanayisinde de önemli başarılara imza attık. Dolayısıyla Türkiye ile ilgili bilgiler stratejik açıdan önem arz ettiğinden ötürü kıymetli. Dolayısıyla Türkiye hedef haline geliyor. Giderek dijitalleşiyoruz. Dijitalleşme, yaşantımızda önemli bir rol oynuyor. Kurumlardan ihtiyaç duyduğumuz hizmetleri, şu anda e-devlet üzerinden alabiliyoruz. Aynı şekilde bankacılık da dijital bankacılık ile yürütülebiliyor. Son derece dijital bir ülkeyiz. Dolayısıyla dijital tehditlere ve risklere maruz kalıyoruz.”

‘Endüstriyel sistemlere saldırıda dünya ortalamasından yedi puan yüksek bir rakam var’

Türkiye’yi hedef alan başlıca üç tip siber saldırıyı sıralayan Değirmenci, Karspersky olarak yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı:
“Saldırıları bitirmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Siber güvenlik dünya çapında gelişiyor fakat saldırılar da gelişiyor. Dolayısıyla saldırılar hep devam edecektir. Bizim için saldırıları, tehditler, riskleri bilmemiz ve buna göre hareket etmemiz. Üç farklı klasmanda saldırılar var. Öncelikle kişileri veya kurum çalışanlarını hedef alan ‘kimlik avı’ veya ‘fishing’ saldırıları var. Araştırmamızda saldırı trendini çok net görebiliyoruz. 2023’te bu tür saldırılarda artış gözlemledik. Endüstriyel kontrol sistemleri dediğimiz, ICS bilgisayarları olarak da geçer, bunlar enerji, madencilik, fabrika, santral ve diğer alanlarda kullanılan bilgisayarlar ve sistemler olarak özetlenebilir. Türkiye’de bu bilgisayarlara yönelik yüzde 45 oranında saldırı gözlemledik. Küresel ortalama ise yüzde 38. Yedi puanlık bir fazlalık göze çarpıyor. Son olarak da nesnelerin interneti, yani IOT. Bunlara yönelik saldırılar da oldukça yoğun. Türkiye’de 2022’de 27 milyondan fazla saldırı tespit ettik. Bu klasmanlarda yoğun saldırı altında olduğumuzu çalışmamızdaki rakamlar ortaya koyuyor. Bu konuda bilinçlenmemiz, önlem almamız ve mümkün olduğunca az etkilenmeyi hedeflememiz gerekyor.”
Yorum yaz