YENİ ŞEYLER REHBERİ

Parkinson hastalığının bilinmeyen bulguları

Op. Dr. Gülşah Öztürk, Parkinson hastalığının semptomlarını ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Sitede oku
Memorial Şişli Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Gülşah Öztürk Özlük, Parkinson hastalığının bilinmeyen semptomlarını şu şekilde sıraladı:
“Parkinson denilince akla en çok ellerdeki titremeler gelir. Aslında bunun yanında yavaşlığın da olduğunu hatırlatmak lazım. Hastalarda uzuvlarını hareket ettirmede zorlanma, eklemlerde katılığın olduğunu da belirtelim. Eklemlerde hep bir kasılma-gevşeme döngüsü vardır. Farkında bile olmadan yaptığımız bu hareketlerin dengesinin bozulması ile ortaya çıkan katılık, yine Parkinson bulgularından biridir. Kabızlık, uyku bozukluğu, koku almama gibi birçok yan bulgusu da olabilir Parkinson’un.”

‘Beyin içerisindeki organizasyon bozuluyor’

Parkinson hastalığının beyindeki hormon üreten organizasyondaki bozulma ile meydana geldiğini belirten Özlük, sözlerine şöyle devam etti:
“Mekanizmanın başlangıcı beyinde kendi hücrelerimizin düzenli olarak oluşturduğu dopamin hormonunun, yeterince oluşmaması kaynaklı. Belirli genetik veya dış faktörler sebebiyle, beyin katındaki bazı hücrelerimizde harabiyet gelişiyor. Bunun üzerine beyin içerisindeki organizasyon bozuluyor. Sistem bozulunca, elektriksel aktivite bozukluğu oluşuyor. Bunun sonucunda da farklı kaslarda kasılma-gevşeme şeklinde karşımıza çıkıyor Parkinson.”

‘Boksör Muhammed Ali’de travma sonrası Parkinson bulguları mevcuttu’

Op. Dr. Gülşah Öztürk Özlük, Parkinson hastalığının alt gruplarının da mevcut olduğunu hatırlattı:
“Aslında Parkinson hastalığı dediğimizde, alt grupları da göz önünde bulundurmak lazım. Salt Parkinson hastalıkları gibi sekonder Parkinson grupları da var. Boksör Muhammed Ali vardı. Onda da travma sonrası Parkinson bulguları mevcuttu. Tabii genetikte her zaman illa anne-babadan geçmesi gerekmiyor. Kendi genetiğinde kırılma da kişide bu hastalığı ortaya çıkarabilir. Tabii genel olarak Parkinson hastalığı ileri yaş grubunda ortaya çıkıyor ama yüzde 1-3 oranında gençlerde de görülebilmektedir.”

‘Kolları sallamadan yürümek dahi bir belirti olabilir’

Op. Dr. Özlük, Parkinson hastalığının birçok bulgusu olduğunun altını çizdi:

“Bu tür hastalıklarda ilk önce nöroloji bölümüne başvurulur. Ve başvuru nedeni en çok titreme olur. Tabii titreme hariç, hareketlerde yavaşlık, kaşıklığı zor kullanma, yutkunmada güçlük gibi durumlar da gizli birer bulgu olarak kendini gösterebilir. Yaşlılığa bağlar insanlar bunları ama önemlidir. Yahut hastalar yürürken kollarını sallamadan yürüyebilir. Spesifik değildir ama çok önemli bir semptomdur. Bu olduğunda bariz şekilde araştırılması gerektiğini düşünürüz. Yaşlılık zannedilen bazı şeyler, önemli bulgulara işaret edebilir. Öte yandan Parkinson, vücutta ağrılar şeklinde de kendisini gösterebilir.”

Tedavi mümkün mü?

Hastalığın tamamen tedavi edilemediğini belirten Gülşah Öztürk Özlük, ilaç tedavisi ve hasta uygun gruptaysa beyin pili ameliyatı ile yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu anlattı:
“Parkinson hastalığı neticede beyinde bir maddenin eksikliği ile ortaya çıkıyor. Biz, 1970’lerden beri ilaç tedavisiyle yerine koyma metodu yapıyoruz. Bu güzel bir tedavi yöntemi ama bir yerden sonra yetmiyor. Yetmediği zaman da biz beyin pili ile destek olabiliyoruz bazı hasta gruplarında. Her hasta grubuna uygun değil maalesef. Ama uygulandığında olumlu sonuç alabiliyoruz. Maalesef Parkinson hastalığı tamamen ortadan kalkmıyor ama daha kontrollü bir yaşam sunmak mümkün.”

Parkinson hastalığı nedir

Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü, Parkinson hastalığı nedir sorusunu şu şekilde yanıtlıyor:
"Parkinson hastalığı, dopamin seviyelerinin düşmesine neden olan beyin sinir hücre hasarının yol açtığı, elde titreme ile başlayan, kas sertliği yanı sıra denge kaybı gibi kontrolün bulunmadığı belirtiler gösteren ve yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalıktır."
Yorum yaz