DÜNYA

AGİT Başkanı Osmani: Rusya’nın teşkilattan çıkarılmasına ilişkin tartışma kendini tüketti

Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Bujar Osmani, Rusya’nın teşkilattan çıkarılması yönündeki tartışmanın kendini tükettiğini belirtti.
Sitede oku
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı ve AGİT’in mevcut Başkanı Bujar Osmani, Üsküp’teki AGİT dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, “AGİT içinde, teşkilatın temel ilkesini ihlali ettiği gerekçesiyle Rusya’nın çıkarılması yönünde tartışma vardı. Bunun neden yapılamayacağına dair iki argüman var, hukuki ve siyasi” ifadesini kullandı.
Rusya'nın onayı olmadan konsensüs ilkesinin işlemeyeceğini söyleyen Osmani, “AGİT’in 1992’de Yugoslavya’yı çıkarırken uyguladığı bir üyenin onayı olmadan varılan konsensüse gelince, şimdi teşkilatın içinde fikir ayrılıkları gözlemleniyor. Bazı üyeler AGİT’in karşıt görüşlere sahip ülkeler arasında diyalogu sağlamak amacıyla kurulduğuna inanıyor. AGİT’in amacı, bölgemizde barış ve istikrar için güvenliğe kapsamlı bir yaklaşımla işbirliği ve katılım yoluyla onları bir araya getirmek. Dolayısıyla bu tartışmanın en azından şimdilik kendini tükettiğini düşünüyorum” dedi.
DÜNYA
Lavrov: Blinken ve Borrell, Üsküp'teki AGİT toplantısından korkakça kaçtı
Yorum yaz