POLİTİKA

Kurtulmuş: 'Meclis anayasa yapma gücüne sahip değil' demek, 'askerin dipçiğiyle yaparız' demektir

TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Bu Meclis yeni bir anayasa yapma gücüne sahip değildir demek, 'yeni anayasayı sadece askerin dipçiğiyle yaparız' demekle eş değerdir" dedi.
Sitede oku
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te NTV'den Funda Görey ve Özgür Akbaş'ın sorularını yanıtladı.
Kurtulmuş, siyasette 50+1 tartışmasına ve Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Sistemden geri dönüşün olmayacağının altını çizen Kurtulmuş, "Halkımız 3 kez bu sisteme olan güvenini teyit etti." dedi. Anayasa değişikliğini için siyasi partiler arasında müzakere ortamı oluşturulması gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Artık Türkiye'ye yeni anayasa yapmak yakışır. Hatta bir zorunluluktur." diye konuştu.
Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

Siyasette 50+1 tartışması

"Türkiye'de yapılan referandum ile bir sistem değişikliğine gidildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili 5 yıllık bir uygulama var. Türkiye'de önce gerçekten çok kapsamlı anayasa değişikliği ortamını oluşturmak. Bu anayasa değişikliği tartışmaları içerisinde bu ve benzeri konuların bir bütün olarak tartışılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geri dönüşün olmayacağı aşikar. Halkımız 3 kez bu sisteme olan güvenini teyit etti. Geri dönüş yok. Şahsen tercih edeceğim yol, anayasa tartışmalarının içerisinde doğru zeminde doğru yöntemlerle bu konuların tartışılması. Yaptığımız tartışmalar ülkemizin geleceği ile ilgili. Bunun böyle sakın ve bilimsel verilerle bir anaysa tartışma platformu çerçevesinde ele alınacak konu olarak görürüm."

Yeni Anayasa tartışması

"Partiler arasında müzakere ortamı oluşturulmalı. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü idrak eden bir Meclis. Özgür ve hiçbir önyargı ortaya koymaksızın bizim darcağımızda ne varsa ortaya koymamız lazım. Medeni bir müzakere ortamı oluşturmaya çalışıyorum. Her partinin ayrıca çalışmaları var. Bunların hepsi ortaya konulur. Gönlümüz arz eder ki parlamentodan 400 oy alarak anayasa teklifi geçmiş olsun. Milletin anayasası olsun. Artık Türkiye'ye yeni anayasa yapmak yakışır. Hatta bir zorunluluktur. Muhalefet partilerine büyük görev düşüyor. Millet eksenli değil, devlet eksenli anayasa yapılmış dönemde. Bu ihtiyaç bugünün ihtiyacı değil. 12 Eylül Anayasası kabul edildiği gün tartışılmaya başladı. Meclis istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir. Seçime kadar ben bu konunun açılabileceğini zannetmiyorum."
Yorum yaz